Saturday, March 1, 2008

O kuglama

"Kamene kugle nisu ni zaostavština nekih drevnih naroda, niti su ih na zemlju donijeli marsovci. Riječ je o prirodnoj pojavi, a ne o nekakvom arheološkom otkriću", kaže Vujačih.

Navodi da kugla prečnika jednog metra, koju je pronašao Milorad Dakić iz Trna, potiče iz doba Jure i da je stara oko 200 miliona godina.

Na ovim prostorima, objašnjava Vujačih, u dalekoj prošlosti bilo je more Tetis, čije je dno usljed tektonskih i vulkanskih aktivnosti bilo veoma nestabilno, što je izazvalo formiranje ovih neobičnih kamenih kugli.

"Pod uticajem fizičko-hemijskih sila počele su da se obrazuju određene grupacije, odnosno naslage koje su vremenom poprimale izgled kugle", navodi Vujačih.

Ističe da je riječ o relativno rijetkoj prirodnoj pojavi, koja bi se po svojim karakteristikama mogla svrstati u red svojevrsnih prirodnih fenomena.

Ovaj geolog kaže da se veoma iznenadio kada je, obilazeći zajedno sa arheolozima lokalitet na kojem su pronađene kugle, od nestručnih ljudi čuo raznorazna tumačenja postanka kugle.

"Predstavnici nekih institucija su odmah u startu počeli da komentarišu postanak neobičnih kugli, navodeći da su one vjerovatno predmet nekih vanzemaljskih dešavanja. A kada sam ja izložio svoj stav, počelo je mrštenje kod pojedinaca, smatrajući da mojim stavom o nastanku kamene kugle gube na senzacionalnosti" , navodi Vujačih, dodajući da je o porijeklu kamenih kugli razgovarao i sa sa najmjerodavnijim profesorima iz Beograda, sa kojima je u nekoliko riječi usaglasio stavove.

Ovaj geolog dodaje da sa pravim i tačnim tumačenjem ove kugle imaju izuzetnu vrijednost.

Prema riječima ovog geologa, kamene kugle treba da se čuvaju i pravilno, stručno tumače.

"Iako su kamene kugle pojave koje su dosta rijetke, one su potpuno objašnjene i opisane u literaturi i potpuno je jasan njihov postanak.

One se ne javljaju baš svuda i često, zbog čega sam i prilikom njihovog pronalaska predlagao da treba da se sačuvaju i izlože u nekom muzeju, kako bi se prezentirale javnosti. Nažalost, još niko kod nas nije pokrenuo to pitanje, iako sam siguran da bi se u Beogradu ili nekoj drugoj većoj sredini tome posvetio puno veći značaj", navodi Vujačih.

Kaže da su slične kugle pronađene na još dva mjesta u okolini Banjaluke.

"U šumi, nedaleko od sela Slatina, nalazi se kugla koja većim dijelom viri iz zemlje. Površina je sa brazdama, bijele je boje i pravilnog kruga", ističe geolog, dodajući da je magmatskog porijekla, nastala od jednog komada stijene, koju je u oblik lopte oblikovala voda.

Vujačih navodi i da su nedugo nakon pronalaska kugli u Trnu i Slatini, prilikom izvođenja radova na izgradnji dionice puta Teslić - Kotor Varoš, preko planine Borja, pronađene iste takve kugle.

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=20427&meni=25

4 comments:

Anonymous said...

sta Vujačih zna, neka pita Dr. Phil-a da mu on naucno kaze od kuda su potekle kugle. Jedini problem je kako ce znati da li je kugla okrenuta naopako ili ne

Neregistrirani said...

Hm, intresting kvescn! :D
Moracu pitati Izmu kako ide s tim obrtanjem kad su kugle u pitanju. lol

Anonymous said...

Ma pusti ba, to srbi samo da napakoste! Njima je krivo sto su nase kugle aktivne, a njihove ne!

Neregistrirani said...

Foteljaska urota.