Monday, March 24, 2008

Na dnu Hutova blata pronađene kuće i ognjišta

U motelu Karaotok u parku prirode Hutovo blato obavljeno je završno sređivanje dokumentacije i skupljanje materijala u okviru treće faze podvodnih arheoloških istraživanja na lokalitetu jezerca Desilo. Snježana Vasilj, magistrica arheoloških znanosti iz Mostara, koja se nalazi na čelu najbrojnije ekipe ronilaca i arheologa, dosad nam je otkrila da su istraživači ispod antičkog sloja jezera ušli u trag prapovijesti.

Senzacionalna otkrića

"Senzacionalno je da smo na oko sedam metara dubine u vodi naišli na ostatke kuća te na ognjište u jednoj od tih kuća, a uz to i na dosta prapovijesne keramike. Po načinu ukrašavanja, možemo reći da se radi o keramici iz ranobrončanog doba, iz vremena od oko tisuću godina prije Krista, ali dok ne pregledamo stručnu literaturu, ne možemo to s potpunom sigurnošću potvrditi", kazala nam je Vasilj. Dodala je kako sve to govori da ova zona nekad nije bila pod vodom, dakle nije bilo jezera nego je vjerojatno bilo vodenih tokova i puno vrela koja se i danas nalaze u Desilu, a da se oko njih živjelo u stambenim objektima.

Zašto groblje plavi?

"Sve to potvrđuje da se, osim u gornjim zonama na gradini, živjelo i u donjim zonama. Sljedeća će kampanja o svemu tome dati više rezultata, nakon što konzultiramo kolege geologe. Morat ćemo tražiti pomoć nekog vrsnog geologa kako bismo došli do odgovora na pitanje zašto groblje danas plavi. Kad su umirali, sigurno su sahranjivani na kopnu jer nitko ne bi svog pokojnika dao pokopati tamo gdje je tlo pola godine bilo pod vodom", rekla nam je Vasilj.

Pronađeni drveni piloni

Na terenu su obavljena geodetska snimanja ispod vode, što prije nikad nije rađeno. "Ušli smo u trag još jednoj zanimljivosti u jezeru u kojem su se pokazali ukopani drveni piloni povezani pleterom i ispunjeni glinom na dužini od oko devet metara, koji se nastavljaju i dalje. Oni su nešto štitili, to je svojevrsna brana koja je bila u funkciji luke koja se tu najvjerojatnije nalazila", kaže Vasilj.

Zahvalnost za potporu

"Ako se u istraživanjima bude išlo dosadašnjim tempom, sigurno ćemo za idućih pet godina završiti istraživanja ispod prekrasnog jezera Desilo", kaže ona. Izrazila je zahvalnost svima koji su prepoznali vrijednost ovog lokaliteta te se izborili za Vladinu potporu ovom projektu, a naročito Gavrilu Grahovcu, federalnom ministru kulture i sporta.


http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=19809

6 comments:

Anonymous said...

foteljasi, foteljasi... pa nadjose svasta, pa za malo para, pa dostojanstvena konferencija za stampu, pa priznanja od arheologa... mora da to boli i babu i sina...

Anonymous said...

Boli, boli nego sta.

Neregistrirani said...

A neki jos uvijek nisu ni poceli sezonu "istrazivanja"...

Anonymous said...

Ma misevi muzejski, ne mrdaju iz svojih kancelarija, samo pare uzimaju sa budjeta!

Neregistrirani said...

Jah... Zamisli tek kakva bi cuda pravili da izidju na teren! :D

lea said...

... Ili da dobiju 250.000 KM :D