Friday, March 28, 2008

Pitanja

Pitam se da li je Semir Osmanagic svjestan toga sta se dogadja u BiH dok on “prodire” Arapima . Pardon, dok bosanske “piramide” prijete onim egipatskim da ce se zbog njih, jer su vece i strarije, promijeniti definicija piramida. Btw, u susretima s “velicinama” u Egiptu, jedno ime uporno ne citamo, ime jos jednog covjeka pod sesirom, ono Zahija Hawassa . Bas bi bilo interesantno cuti i vidjeti taj susret. :D

No, bilo bi jednako interesantno vidjeti Semirovu facu kada mu stignu vijesti da Dani, protiv kojih nikako da podigne tuzbu, jer advokati vole novac jos vise nego sto ga voli Semir Osmanagic, opet pisu o njemu - tacnije o najavljenoj medjunarodnoj naucnoj konferenciji na kojoj ce ga cirkusanti verificirati. Koliko je ta konferencija naucna vidi se iz linkova na njenoj naslovnoj strani !

A kako li ce mu tek biti drago cuti da je, s obzirom na to da je njegov “projekat” globalan, usao u udzbenik arheologije?! Nema veze sto je tu naveden kao nonsens, negativan primjer upotrebe arheologije za licnu ili politicku dobit. "Any publicity is good publicity", zar ne?

Kao i do sada, Semirov tajming je jako dobar, pa nije bio u BiH upravo u ono vrijeme kada se ovdje desavaju vazne stvari koje se ticu pravog kulturno-istorijskog naslijedja .

A slucajnosti ne postoje, zar ne? Ko bi jos javnosti objasnjavao zasto i pored uvlacenja UNESCO-u gospodin Koichiro Matsuura nije ni zaustio da upita: “A piramide?”, kako to da se i s neuporedivo manje para i pompe dobiju sjajni rezultati i zasto njegov, najveci od svih, projekata nije dobio ni banke kad se dijelila neka ozbiljna lova. Ipak je lakse provesti skoro mjesec dana u Egiptu.

O cijem li trosku?

8 comments:

Anonymous said...

O trosku velike vecine glupih bosanaca i vlade BiH koja nije smijela ni pisnuti, gosponinu Koichiru Motsuuru o "najvecem arheoloskom istrazivanju piramida" u BiH.
Cega se bosanski naucnici boje? Budala radi sta hoce, a oni mrtvi hladni. Ne razumijem.

Anonymous said...

Čuj čega se boje. Pa ako je Reis rekao da od Semira treba učiti, a gospođa Gariba Sijarić sa PMF-a, recimo (slučajnosti ne postoje), bude poslana u ranu penziju baš nakon što je zabranila promociju piramidiotizma preko te naučno-obrazovne institucije, onda su konture pritisaka iza fasada malo jasnije?

Nije Reis jednom u zadnjih par godina vršio pritisak na bh. naučnike. Samo što niko ne smije u javnost s tim.

Anonymous said...

Od donacija koje je skupio svojim prezentacijama u dijaspori. Glupani mu davali svoj tesko zaradjeni euro, da se on moze provoditi u Egiptu, koji slijepi idioti.

Pozdrav iz Kanade

Neregistrirani said...

Neka. Neka daju, kad ih se da musti. Nije mi ih zao nimalo.

Mene bole oni drzavni novci, moji i vasi, kojih nema kada se istorijske gradjevine urusavaju, propadaju, kada propada Vijecnica ili Kastel, kada se ne mogu finansirati projekti od vaznosti, ali ih ima kada se sponzorise ubleha koja svoje "ozbiljno" i "naucno" istrazivanje pocne tefericem kojeg opisuje kao "spoj tradicije, nauke, kulture, muzike, mode, sporta i zabave".

http://www.visoko.co.ba/index.php?subaction=showfull&id=1206710626&archive=&start_from=&ucat=10&

Anonymous said...

Jel' to mislis na sponzoriranje "turbo-folk arheologije"

canada

Anonymous said...

I KUD drustva dolaze? holy shit!

Neregistrirani said...

I KUD i idijoti! :D


Ma, bice svega, udruzenja zena, fudbala, pecenja, ritmicke gimnastike, koncerti, stari zanati. Pravi teferic, kako i prilici tako "ozbiljnom projektu".

http://www.piramidasunca.ba/ba/index.php?option=com_content&task=view&id=1649&Itemid=26

Neregistrirani said...

Canada, kakvi im muzicari, takva im i arheologija. :D

Dzaba su oni najavljivali Sarajevsku filharmoniju, kad od Hanke i Halida dalje ne mogu dobaciti.

Sjecamo se jos onog prvog "Srcem za piramide" koncerta:
http://www.piramidasunca.ba/ba/index.php?option=com_content&task=view&id=566&Itemid=126