Tuesday, December 18, 2007

Prezentirani rezultati arheoloških istraživanja

Čepovi amfora sa jedinstvenim oznakama

Arheološko otkriće dva ilirska broda, nekropole i naselja u Hutovom blatu donijelo nova saznanja i otvorilo nova pitanja iz najstarije prošlosti Bosne i Hercegovine

Na Odsjeku za historiju Filozofskog fakultetu u Sarajevu jučer je arheologinja mr Snježana Vasilj sa saradnicima održala prezentaciju rezultata arheoloških iskopavanja na lokalitetu Desilo u Hutovom Blatu.Prema njezinim riječima, nalazi su zapanjujući iako je sam lokalitet nekoliko puta bio bio meta pljačke.

- Mi smo nekako uspjeli dobaviti fotografije potpuno očuvanih amfora koje su ukradene sa lokaliteta i sada se nalaze u privatnim zbirkama. Na osnovu tih fotografija precizno smo utvrdili tip kojem amfore pripadaju - kazala je Vasilj.Ispod obilnog sloja fragmenata amfora i nekoliko stotina čepova sa jedinstvenim znakovima, te još nekih pokretnih nalaza, na podvodnoj kosini pronađeni su sačuvani ostaci dva ilirska broda.

- Nakon otkrića brodova, a zatim i groblja iz željeznog doba, u neposrednoj blizini je otkriveno i prethistorijsko naselje. Za istraživanje tog naselja će zbog velike površine i nepristupačnog terena biti potrebna znatna sredstva - kaže ona.Osim dobivenih spoznaja o prošlosti naše zemlje, istraživanja u Hutovom Blatu otvorila su i neka pitanja.

- Da li je Desilo nekada bilo zaliv Jadranskog mora i luka ilirskih gusara, te kojem su ilirskom plemenu pripadali brodovi i obližnje naselje, ostaje da se istraži - ustvrdila je arheologinja Vasilj.

http://www.dnevniavaz.ba/kultura/vijesti/prezentirani-rezultati-arheoloskih-istrazivanja

No comments: