Tuesday, December 4, 2007

Devastiran kraljevski grad Bobovac

Nepoznate osobe provalile su u nedjelju u prostorije kapele, koja se nalazi u gradu Bobovac u općini Vareš, i razbili sedam staklenih maketa u obliku križa, a oštećen je i šadrvan i dva toaleta, potvrdio nam je Senaid Hasić, glasnogovornik MUP-a Zeničko-dobojske županije. Dodao je da se radi o iznimno značajnom katoličkom i kulturno-povijesnom objektu. Goran Sprečkić, novinar Hrvatskog radija Bobovac iz Vareša, koji je bio na mjestu događaja, rekao nam je da su počinitelji potpuno devastirali i opljačkali kapelu i mauzolej Kotromanića u kraljevskom gradu Bobovcu.

Nacionalističko divljanje?

“Neslužbeno doznajemo da se sumnja se na ‘lovce’ na bakar, mesing i druge metale koji su u posljednje vrijeme počinili nekoliko krađa na vjerskim objektima u Kraljevoj Sutjesci, Varešu, Kaknju i Visokome i kradu doslovce sve, odvodne šahtove na prometnicama, oluke, slivnike, spomenike, sve do čega mogu doći”, rekao je Sprečkić te dodao da nisu rijetki ni oni koji tvrde kako provala u kapelu u Bobovcu i uništavanje njezine unutrašnjosti nemaju veze s krađom staroga željeza nego je to zapravo čisto nacionalističko divljanje. Istaknuo je da je cijela unutrašnjost kapele polupana. “Stakla na izložbenoj vitrini su razbijena, a kako je vitrina od drvenih ploča i stakla, s nje se nije imalo što ukrasti”, naglasio je Sprečkić napomenuvši kako građani Vareša smatraju da to pokazuje da u ovaj slučaj nisu uključeni lopovi nego pojedinci koji žele narušiti odnose u Varešu. Gvardijan Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci fra Ilija Božić ustvrdio je da je u ovom slučaju riječ o čistom vandalizmu. “Jednostavno se zgražamo nad činjenicom što su sve pojedinci spremni učiniti. Imali smo genocid i prošli smo ga, no nakon svega doživljavamo kulturocid”, kazao je fra Božić.

Oskrnavljeni temelji državnosti

Sprečkić je istaknuo da je bila potrebna velika snaga više osoba da bi se razvalila masivna vrata na ulazu u kapelicu, a iz policijske postaje u Varešu doznajemo da su slučaj prijavile četiri osobe iz Sarajeva koje su bile u obilasku Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci i kraljevskoga grada Bobovca. Senaid Hasić je potvrdio da je u tijeku rasvjetljavanje slučaja te da policijski službenici u Varešu obavljaju razgovore s nekoliko osoba za koje postoje indicije da bi mogle biti uključene u ovaj slučaj.

Procjena štete

Gvardijan Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci fra Ilija Božić potvrdio nam je da je o devastiranju kapele obaviještena i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH i Federalno ministarstvo kulture. Njihovi predstavnici jučer su posjetili kraljevski grad Bobovac radi procjenjivanja nastale štete.

http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=17175


Policija ce u pronalazenju i procesuiranju pocinilaca ovog (ne)djela, bojim se, biti jednako (ne)uspjesna kao sto je bila i u slucaju vandalizma nad starim gradom Visokim prije par mjeseci!

No comments: