Saturday, January 26, 2008

Budjenje

Protest naučne zajednice zbog najavljene prezentacije "bosanskih piramida"

Predstavnici četiriju institucija za geologiju u Bosni i Hercegovini i predstavnik Evropske asocijacije arheologa, oštro se protive najavi navodne prezentacije Fondacije "Arheološki park Bosanska piramida Sunca" iz Visokog koja je zakazana za 29. januar na Prirodnomatematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Jedinstven stav svih predstavnika i praktično cjelokupne domaće i međunarodne naučne zajednice iz svih relevantnih naučnih oblasti, jeste taj da je riječ o putujućem karavanu prevaranata željnih brze zarade bez obzira na posljedice po društvo u cjelini.

U pismu predstavnika Katedre za geologiju PMF-a, Odsjeka za geologiju RGF Tuzla, Zavoda za geologiju FBiH, Odsjeka za geologiju u BiH i Evropske asocijacije arheologa upućenom dekanu Prirodnomatematičkog fakulteta u Sarajevu te naučnoj i široj javnosti poziva se na otkazivanje gostoprimstva "ovom karavanu koji svakoga ko se na bilo koji način izjasni o njihovom 'projektu' lažno predstavi u javnosti kao nekoga ko daje podršku".

Taj sramotni krug profitera baca ljagu ne samo na naš univerzitet kao svjetionik budućeg tehnološkog napretka zemlje već i na Bosnu i Hercegovinu u cjelini, oslikavajući je u svjetskoj javnosti kao zemlju u kojoj lažne senzacije istiskuju nauku i obrazovanje kao provjerene i društveno korisne vrijednosti, stav je potpisnika.

Svi oni, ogorčeni zbog najavljene prezentacije Fondacije "Arheološki park Bosanska piramida Sunca" iz Visokog na PMF-u u Sarajevu, traže od dekana PMF-a, prof. dr. Muriza Spahića, da svojim autoritetom, kao što će i oni svojim naučnim kredibilitetom, "ne dozvoli nadrinaučnicima da dodaju PMF na listu onih koji 'podržavaju piramide'", niti "da obmanjuju studentsku populaciju našeg fakulteta i univerziteta".

S obzirom na to da se u pozivu kaže da se spomenuta prezentacija održava "za studente i profesore PMF-a", potpisnici pisma podsjećaju javnost da ta univerzitetska institucija slovi za vodeću instituciju naučnoistraživačkog i visokoobrazovnog karaktera u BiH.

"Piramidalna šema" koja tvrdi da je neka nepoznata civilizacija u središnjoj Bosni sagradila najveće piramide svijeta, trenutno predstavlja najveću neposrednu opasnost geobaštini Evrope i BiH, navedeno je u ovom pismu, te nastavlja konstatcijom da je npr., prema pouzdanom geološkom izvještaju s lica mjesta, najmanje 45 izuzetnih fosila Numulita, pronađenih u sondi SM-12, nestalo bez traga te da su "i nebrojeni drugi fosili morske i kopnene faune također nestali".

Svi su izgledi da je ova devastacija svjetskog kulturnog naslijeđa, u koje svakako ulazi širi arheološki lokalitet Visokog, počinjena s namjerom da se unište ovi ključni i očigledni protudokazi bizarnoj priči o piramidama, smatraju potpisnici, dodajući da su "o ovome nezapamćenom uništavanju geološkog naslijeđa obavijestili protekle sedmice i ProGeo evropsku asocijaciju za zaštitu geobaštine".

Namjera članova ProGeo, koji su svoju međunarodnu konferenciju u Sarajevu u organizaciji PMF-a 2006. godine ocijenili kao izuzetno uspješnu, jeste da ovaj slučaj uđe u tekst nove rezolucije Evropskog parlamenta o zaštiti tla, čija je izrada u toku i u čijem pisanju učestvuju vodeći geonaučnici iz više od 20 zemalja Evrope.

O nevjerovatnosti postojanja graditeljske civilizacije u to doba na tlu Evrope međunarodna zvanična arheologija već je dala svoj jasan stav.

Potpisnici "protesnog pisma" su: prof. dr. sc. Galiba Sijarić, šef Katedre za geologiju PMF-a, prof. dr. sc. Sejfudin Vrabac, šef Odsjeka za geologiju RGF Tuzla, i nastavnici Odsjeka za geologiju, prof. dr. sc. Ramo Kurtanović, Zavod za geologiju FBiH, prof. dr. sc. Nenad Tanović, PMF, član IO prvog Odsjeka za geologiju u BiH, prof. dr. sc. Anthony Harding, predsjednik Evropske asocijacije arheologa, i dr. sc. Mensur Omerbašić, potpredsjednik IO prvog za geologiju u BiH.

(FENA)

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080125136


Tekst pisma objavljenog u novom broju Dana: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?p=1666444#1666444

2 comments:

Anonymous said...

Svaka čast, geolozi! Skidam vam kapu! Vi ste se jedini zajednički pravovremeno informirali o vrsti ublehe koju Osmanagić provodi u Visokom, i tome se argumentirano sa stanovišta nauke suprotstavili. Izgleda da će geolozi i naučnici prirodnih nauka i spasiti obraz BiH, jer ovima iz društvenih, čast onim tužno malobrojnim izuzecima, draže je i preče da se međusobno prepucavaju i krpe po nacionalnim meridijanima!

Anonymous said...

ohrabrujuća reakcija... nadajmo se da će znanstvenici uspjeti tome stati na kraj... žao mi je što ne pratim ovaj vaš problem svakodnevno, pa mi je tako promaklo da su već uništili neke nalaze. za takve stvari bi ih trebalo kazneno goniti. i za ovo bi ih ja tužila, da lažno objave da podržavam njihov projekt, samo na temelju odgovora na neko njihovo pitanje ili razgovora s njima... baš me zanima koliko će ta ubleha još potrajati...