Thursday, January 31, 2008

Sta opljackati s arheoloskog nalazista?

Ganulo me Sinisino pisanje, tako je tesko citati dok tuli nad unistenim panoom pored temelja crkve u Milama (sto jeste za svaku osudu, ali nije Sina tulio dok su, kako sam pise, na njega postavljani plakati za teferice i koride) i cak bi covjek i povjerovao u njegove iskrene namjere da nije i drugog clanka tog dana o sramotnom pljackanju „lavirnita tunela“ (koliko ono metara, Mrace?).

Ne, ta strasna i sramotna pljacka "najveceg geo-arheoloskog projekta" ne znaci da su odneseni vrijedni artefakti koji dokazuju postojanje misteriozne civilizacije, cak ni tocak, ni onaj smajli kamen, a ni na onaj na kojem je tecnim protopismom za vrijeme pauze za rucak upisan misteriozni tekst koji u prevodu znaci Rasim.

Ne, ne, nista od kradje onih razmjera iz Hutovog blata ! Zasto bi iko pljackao vrijedne arheoloske nalaze i time znacajno ostetio Fondaciju ili cak i drzavu, kojoj pripadaju svi nalazi, a sebi priskrbio znacajnu materijalnu korist, kad vec moze odnijeti alat, kabl za struju i sijalice, te tako ostetiti jednog americkog i nekoliko malezijskih biznismena za citavih par stotina maraka?

Gluho bilo, pomisljam da tih arheoloskih nalaza tamo i nije bilo.

Drago mi je da predsjednik Komsic i kolege mu shvataju vaznost mostarskog problema i da ce ispostovati sve zahtjeve kako Stari most, sa kojeg je btw. proslog vikenda ukradena ploca,
ne bi bio izbrisan sa UNESCO-ve liste.
Nadam se da ce Jajce, koje je izgleda konacno svjesno vaznosti UNESCO statusa, imati srece i biti uvrsteno u drustvo kojem itekako pripada.
I nadam se da ce bar oni clanovi Predsjednistva koji se nisu slikali na brdu i izjavili da je kopanje „good for business“ zaista shvatiti koliko je ozbiljno ono sto se desava u Visokom i da ce, nakon sto je i naucna zajednica pocela pokazivati zube zauzeti cvrsci stav od onog mlakog „mozda ima, mozda nema“.

Ne, nije me ganulo Sinisino kukanje, ali jeste cinjenica da ima muzeja koji tek u septembru dobiju novac koji im je bio namijenjen za citavu godinu.

No comments: