Tuesday, June 17, 2008

Kradljivci metala opljačkali i devastirali grad Daorsa

Na najznačajnijem arheološkom spomeniku Hercegovine, glavnom gradu helenističkog Ilirskog plemena Daorsa, čiji se ostaci nalaze u Ošanićima kod Stoca, prije nekoliko dana izvršena je pljačka prilikom koje su uništeni vrijedni arheološki ostaci, keramika i kosturi. Ovo kriminalno djelo razotkrila je mr. Snježana Vasilj, profesorica arheologije i povijesti umjetnosti s mostarskog i sarajevskog sveučilišta, koja je tijekom posjeta ovom gradu otkrila pravi kulturocid.

Organizirana pljačka

“Počinitelji ovog strašnog djela su zbog komada metala oštetili vrlo vrijedne predmete koji su stoljećima čuvani od zaborava”, kazala nam je Vasilj dodajući da na Daorsonu zna kako izgleda svaki kamen i odmah je primijetila da neke stvari nisu na svom mjestu kao i ogromni plato koji su počinitelji ovog djela napravili da bi s njega lakše izvozili ukradeni metal. “Radi se o pravom kulturocidu, organiziranoj pljački i kriminalnoj aktivnosti nesavjesnih pojedinaca ili organizirane grupe i ne mogu shvatiti da to nije prije uočeno jer sam uvjerena da se nelegalna iskopavanja rade mjesecima”, ističe Vasilj, dodajući da je slučaj prijavila policiji.

Nebriga o kulturnom nasljeđu

“Nadam se da će policija hitno intervenirati i razotkriti krivce”, kazala je Vasilj dodajući da je lokalitet Ošanići u nadležnosti Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, te jako iznenađuje kako se može dogoditi da se lokalitet u nadležnosti navedene komisije na ovaj način devastira. “Ovo je primjer kako se kod nas ne vodi briga o kulturnom nasljeđu”, rekla je ona. Magistrica Vasilj se iskreno nada kako će ovaj događaj poslužiti kao primjer i poticaj da se istraži i kazni sve one koji vrše otuđenja i neovlaštena iskopavanja.

http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=21746

No comments: