Thursday, June 5, 2008

Stop bespravnoj gradnji u Blagaju

„Stop bespravnoj gradnji u Blagaju“ naziv je kampanje koju su jucer u Sarajevu pokrenuli Komisija za ocuvanje nacionalnih spomenika u BiH i Vlada Kraljevine Spanije.
Vise od 20 strucnjaka iz oblasti arhitekture, arheologije, ekologije, gradjevinarstva, hidrogradnje, geologije, ekonomije i turizma, 14 mjeseci radili su na izradi Plana upravljanja historijskim jezgrom blagaja.

„Plan ukljucuje rekonstrukciju i zastitu 14 historijskih objekata u Blagaju, zaustavljanje bespravne gradnje i rusenje bespravno izgradjenih objekata, te uredjenje carsije i poticaj privrede radi razvoja turizma. Ocekujemo da ce Vlada Federacije BiH prihvatiti ovaj plan i da ce obezbijediti sredstva za njegovo provodjenje“, rekla je predsjedavajuca Komisije Amra Hadzimuhamedovic.

Za izradu ovog plana, kako je istaknula, Ministarstvo vanjskih poslova Spanije izdvojilo je 70.000 eura.

„Potrebno je sto prije zaustaviti unistavanje starog Blagaja, pobrinuti se za otpadne vode i kanalizaciju. Apeliram i na gradjane BiH da se ukljuce aktivno u zastiti ovog historijskog podrucja, da ne placaju ruckove u bespravno izgradjenim restoranima, te da misle o svojoj djeci i o tome sta ce im ostaviti u naslijedje“, istaknula je Hadzimuhamedoviceva.

Spanski ambasador u BiH, Hoze Maria Bolibar, istaknuo je da je Blagaj mjesto sa bogatom historijom, te da ce spanska vlada, ako ovaj projekat bude proveden, podrzati zastitu i drugih kulturno-historijskih cjelina.

„Vasa drzava ima 14 vlada i cetiri razlicita pravosudna sistema. Ova komisija je jedina institucija koja je u sluzbi svih gradjana BiH kako bi kulturno-historijsko naslijedje bilo ocuvano. Zato apelujem na javnost i gradjane BiH da im u tome pomognu“, rekao je ambasador Bolibar.

Nezavisne novine

No comments: