Tuesday, June 3, 2008

Lista ugroženih spomenika BiH

Historijsko područje - Nekropola sa stećcima na lokalitetu "Mramorje" u selu Moguš, općina Olovo (FBiH) te Mjesto i ostaci graditeljske cjeline - Mir-Muhamedova džamija (Mehmed i Mustajbegova džamija) u Čajniču (RS), uvršteni su na Listu ugroženih spomenika BiH.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na posljednoj je sjednici donijela i dvije odluke o odbijanju prijedloga za proglašenje dobara nacionalnim spomenikom.

Riječ je o Stambenom objektu u ulici Duška Košćice br. 10 u Banjoj Luci te Stambenom objektu u Grčkoj ulici br. 5. u Banjoj Luci.

Razlog odbijanja je, kako je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu pojasnila predsjedavajuća Komisije Amra Hadžimuhamedović, odluka da ti objekti trebaju biti zaštićeni na lokalnoj razini.

Komisija je odlučila pristupiti i serijskoj nominaciji nekropola sa stećcima za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a. To će biti prva međudržavna nominacija, jer će uključiti i Republiku Srbiju, Crnu Goru te Republiku Hrvatsku.

Sve će zemlje zajedno pripremati nominaciju, s tim što će BiH u tom projektu biti matična zemlja, inicijator i koordinator svih aktivnosti. U narednom će periodu slijediti dogovor s predstavnicima spomenutih zemalja.

Hadžimuhamedović očekuje da će do kraja godine nominacija biti upisana na Tentativnu listu svjetske baštine, dok bi se u narednih pet godina finalizirali i ostali kompleksni planovi za nominaciju na UNESCO-ovu listu.

Komisija je nedavno obaviještena da je Prijeka čaršija u Foči, koja je 1992. godine pretrpjela znatna razaranja, izložena opasnosti da vrijedni spomenici kulture koji su ostali budu potpuno uništeni.

Inspekcija RS-a nadležna za građevinarstvo informirala je Općinu Foča da je pet objekata u ovoj fočanskoj čaršiji u stanju ugroženosti te da može doći do njihovog urušavanja. Stoga je predložila donošenje rješenja o njihovom rušenju.

Komisija ocjenjuje da je to protivno osnovama njenog djelovanja i predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma te da Han u Prijekoj čaršiji, jedan od spomenutih pet objekata, nije u opasnosti od potpunog urušavanja. Komisija je u konačnici postigla dogovor s predstavnicima vlasti u RS-u te očekuje da će sve aktivnosti na daljnjem razaranju te čaršije biti zaustavljene.

Hadžimuhamedović je potvrdila i činjenicu da je Ured gradonačenice Sarajeva formirao koordinaciono tijelo za pripremu nominacionog fajla za upis Baščaršije na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Komisija ima svog predstavnika u tom tijelu, a proces će trajati duže jer je riječ o složenim nominacijama koje zahtijevaju precizno definiranje sistema upravljanja tim područjem.

Krajem maja članovi Komisije sastali su se i sa stručnjacima Centra za svjetsku baštinu u vezi s Mostarom. Vlasti BiH su se obavezale da će provesti sve mjere neophodne za rješavanje pitanja Hotela "Ruža", te zatražili da svi zahtjevi budu izloženi što preciznije da ne bi došlo do njihovog dvostrukog tumačenja.

Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a početkom jula će u Kanadi održati sjednicu na kojoj će biti govora o Mostaru te Mostu "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu.

Predsjedavajuća Komisije je potvrdila da Općina Višegrad ni godinu dana nakon upisa Mosta na UNESCO-ovu listu nije osigurala uvjete za rad Komisije za most, niti je Hidroelektrana ispunila bilo kakve obaveze prema Višegradu. Mnoge su pojave u neskladu s Planom upravljanja, te je tako u zaštićenoj zoni postavljena zastava RS-a, neprimjereni bilbordi, kao i različita betoniranja u toj zoni.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080602068

No comments: