Sunday, June 15, 2008

Ne postoje pripreme za kandidaturu Vjetrenice

14.6.2008. - Speleološka udruga Vjerenica - Popovo polje izražava čuđenje izjavom o pripremama za nominaciju pećine Vjetrenice koju je jučer u Ateni na Samitu šefova država jugoistočne Evrope i UNESCO-a u okviru svoga obraćanja izrekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.


Koliko je nama poznato, za Vjerenicu kao prirodno dobro, najznačajnije takve vrste u svijetu, ne postoje nikakve ozbiljne pripreme od dana kad je kandidirana, 22. 11.2004. godine.


Dapače, Vjetrenica je stvarno degradirana kao vrhunska prirodna vrijednost nakon što joj je krajem prošle godine Komisija za nacionalne spomenike pretpostavila kandidaturu urbanističke cjeline Zavale.


Iako je u Državnoj komisiji za UNESCO tokom travnja ove godine održan sastanak na kome je pokazano razumijevanje za Vjetrenicu kao prirodnu baštinu, i dalje je ostala na snazi kandidatura Zavale kao kulturnog dobra.


Vjetrenica je ozbiljno ugrožena lokalnim planovima upravljanja i nemogućnosti službenih institucija da se nose s napadima na prirodnu baštinu.


Ovo je u potpunoj suprotnosti sa značajem koji prirodnoj baštini u svakodnevnom životu i stjecanju vlastitog identiteta pridaju građani Bosne i Hercegovine.


Također, ovo je posljedica jadnog službenog položaja prirodne baštine u BiH, čije se vrijednosti potpuno pogrešno prihvaćaju samo kao sirovina za industrijsku proizvodnju kojom se nerijetko trajno oduzimaju od budućih generacija.

http://www.vjetrenica.com/index.php?_9=18&_6=6&_22=186

2 comments:

Anonymous said...

Pa morao je Lepi Hare da nešto priča s Macurom, a neće valjda o piramidama. Moron do morona.

Neregistrirani said...

Zasto ne o piramidama? Kako su novine pisale, glavni&odgovorni UNESCO-a je onomad "do sada otkrivene dokaze o postojanju piramida u blizini Visokog nazvao spektakularnim".

(http://bhkultura.blogspot.com/2008/06/trajni-spomenik-ljudskog-idiotizma.html)

Ooops, izgleda su lagali! :D