Tuesday, June 3, 2008

Preporucujem

Kako vec napisah u prethodnom postu: kad ljudi s visokim obrazovanjem “guraju” Osmanagicevu ublehu, onda nije cudno da u “piramide” vjeruju djeca, penzioneri i svi oni koji su istoriju izucavali tek toliko da znaju ko su “nasi”, a ko “njihovi” i, shodno tome, koga da mrze.
E, pa upravo ti iznajmljeni nezavisni mislioci , naravno, zajedno s onima koji su se od pocetka deklarisali, treba da snose odgovornost za svoju ulogu, potpomognuti huskackim medijiima, u nesrecama koje pogadjaju narode ovih prostora.
O arheologiji i ideologiji smo imali prilike citati u intervjuu kojeg je profesor Novakovic dao Danima, a na portalu Puls demokratije mozete procitati o “(zlo)upotrebi historije i kvazihistorijske mitologije u savremenom političkom diskursu u BiH”.

Odlomak:

"Bošnjaci i problem historijskog kontinuiteta

U modernoj povijesti nikada politička, kulturna i vjerska elita jedne nacije nije kliznula u bezmalo komičnu fabrikaciju povijesti na način na koji su to učinili Bošnjaci u slučaju tzv. 'piramida', kada je arheolog amater brda oko Visokog proglasio najstarijim i najvećim građevinama ikada građenim ljudskom rukom. Tako su pretpostavljeni 'protobošnjaci' postali najstariji narod na svijetu, štaviše izvor svjetske civilizacije koju su preuzeli od vanzemaljaca!

Od onih koji su podržali taj projekt spomenut ćemo samo najvažnije – bivšeg i aktualnog člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića, bivšeg i aktualnog federalnog premijera Ahmeta Hadžipašića i Nedžada Brankovića, potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebu, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH i potpredsjednika Stranke za BiH Safeta Halilovića, te reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Mustafu ef. Cerića, koji je založio autoritet funkcije duhovnog nacionalnog lidera da bi pozvao vjernike najprije da klanjaju i poste kako bi se piramide zaista pronašle, a potom uputio i poruku da od Semira Osmanagića treba učiti! Štaviše, da bi komedija bila potpuna, bošnjački autoriteti uputili su poziv predstavnicima UNESCO-a da dođu u Visoko.

Nakon toga, neke od najozbiljnijih evropskih novina upotrijebile su rječnik pun ironije i sarkazma kako bi opisali tu bjesomučnu potragu za pradavnim izvorištem bošnjačkog i bosanskog identiteta.

Ovaj slučaj dijelom možemo objasniti odlično vođenom medijskom kampanjom i kupovinom nekih od najvažnijih medija, ali i lijepljenjem etiketa 'nacionalnih izdajnika' stručnjacima koji su ukazivali na suludost projekta, te političkom vizijom bošnjačkog establišmenta i njegovoj potrebi za dokazivanjem kontinuiteta bosanskohercegovačke posebnosti, državnosti i identiteta. Ovo stalno dokazivanje dijelom je reakcija na gotovo stoljetno negiranje bh. posebnosti i samosvojnosti Bošnjaka kao nacije, ali u posljednje vrijeme i potrebe da se po uzoru na susjede iskonstruira neki novi bošnjački nacionalni mit upotrebljiv u političke svrhe kao sredstvo homogenizacije vlastitog naroda."


Cijeli tekst „Svakodnevnica obojena mitologijom“ autora Fedzada Forte procitajte na: http://www.pulsdemokratije.ba/index.php?id=882&do=comm&l=bs

No comments: