Friday, June 13, 2008

A "najveci geo-arheoloski projekat u Evropi"?

Iz vijesti :

"Silajdžić je izrazio zadovoljstvo zbog organizacije sastanka koji smatra kao nastavak procesa dijaloga na najvišem nivou zemalja JI Evrope o pitanju unapređenja odnosa u domenu kulture i kulturnog naslijeđa, a koji je pod pokroviteljstvom UNESCO-a započet 2003. u Ohridu.

"Specifičan geografski položaj, na raskrsnici puteva između Istoka i Zapada, Mediterana i Crnog mora, dolina velikih rijeka Dunava i Save te veoma bogata i burna historija našeg regiona, učinili su da region JI Evrope postane pravi mozaik religija, kultura, tradicija i jezika. Kao multietnička zemlja, BiH smatra da su ove različitosti jedno od najvećih bogatstava našeg regiona. U potpunosti dijelim stav UNESCO-a da upravo domen kulture nudi velike mogućnosti za uspostavu još bolje saradnje u regionu JI Evrope, te bih želio da pozdravimo aktivnosti UNESCO-a i njegovog generalnog sekretara u tom kontekstu", kazao je Silajdžić.

Smatra da zajednička afirmacija i promocija kulturnih bogatstava može biti jedan od najboljih i najefikasnijih načina za stvaranje nove slike o našem regionu u svijetu.

"Pored izuzetne kulturne i historijske vrijednosti, naše kulturno bogatstvo može biti i značajna baza za ekonomski samoodrživi razvoj", istaknuo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Silajdžić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je na zasjedanju Komiteta za svjetsku kulturnu baštinu na Novom Zelandu, donesena odluka o upisu Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

"Uvrštavanje historijskog jezgra Mostara sa Starim mostom 2005. i Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu 2007. na Listu Svjetske kulturne baštine predstavljaju veoma važan podstrek BiH za intenziviranje aktivnosti na restauraciji i zaštiti bh. kulturnog i prirodnog blaga. BiH je nedavno zvanično kandidirala još jedan kulturno-historijski spomenik za upis na Listu Svjetske kulturne baštine-Stari grad Jajce, o čemu će pozitivna odluka, nadamo se, biti donesena na 33. zasjedanju Komiteta svjetske baštine 2009.", podsjetio je Silajdžić.

Prisutne je informirao i o pripremama za nominaciju pećine Vjetrenica te izrazio interes BiH za nominiranje za upis na Listu Svjetske prirodne baštine Nacionalnog parka Sutjeska kao prekograničnog zajedničkog projekta s Nacionalnim parkom Durmitor u susjednoj Crnoj Gori.

Potvrdio je opredjeljenje BiH za puno poštovanje Konvencije o svjetskom kulturnom i prirodnom naslijeđu iz 1972., istakao da je BiH nedavno ratifikovala UNESCO-ovu Konvenciju o zaštiti i promociji različitosti kulturnog izražavanja iz 2005. te podsjetio da je BiH u proceduri ratifikacije Konvencija o očuvanju nematerijalnog kulturnog naslijeđa iz 2003.

Izrazio je zahvalnost UNESCO-u i generalnom direktoru Koichiru Matcuri na uključivanju u rekonstrukciju tri simbolična vjerska objekta u BiH - Džamije Ferhadija u Banjoj Luci, Srpske saborne crkve u Mostaru i katoličkog samostana Plehan u Derventi.

Silajdžić je istakao da će rekonstrukcija ovih objekata doprinijeti bh. naporima na ponovnoj izgradnji multietničkog i multikulturalnog društva u BiH u kome jedinstvo u različitosti predstavlja bh. bogastvo i našu komparativnu prednost. Podsjetio je na veoma važnu podršku UNESCO-a na realizaciji projekta ARS AEVI-a."

Sta je sad, medju svim BH blagom ni da ih spomene covjek koji je govorio: "Jedino iskopavanjem čemo saznati punu istinu. Ne osvrćite se na oponente. Ovo je više decenijski projekat veoma značajan za Bosnu i Hercegovinu.", kao i:„Istraživanje Bosanskih piramida je važan i pozitivan projekt za BiH i zbog toga ga od početka podržavam. Fondacija je na pravom putu"?!

No comments: