Friday, June 6, 2008

Vjetrenica - upozorenje

"Općina Ravno je za Vjetrenicu prije tri godine dobila 400.000 kn od Hrvatske vlade, i ta sredstva do Vjetrenice još nisu stigla. Također, Turistička zajednica HNŽ/K već tri godina odbija doznačiti 45.000 KM sredstava od turističke članarine koja je Speleološkoj udruzi 2005. dodijelilo Federalno ministarstvo kulture. Konačno, u izvještaju GEF projekta stoji da je za 2005. godinu Speleološka udruga korisnik oko 60.000 KM za turističku adaptaciju Vjetrenice, koje također nitko ne spominje.

Prošle godine Speleološka udruga vodila je s ANUBiH i drugima nekoliko uspješnih projekata, među kojima su "Speleološki kamp 2007" s 55 sudionika, i paleontološka istraživanja Vjetrenice koja nisu izvedena ni u zlatno doba bh. znanosti. Za cijelu prošlu godinu Udruga je dobila ukupno 11.000 KM, od kojih samo 2.000 KM za svoj operativni rad."

http://www.vjetrenica.com/index.php?_9=18&_6=6&_22=183



"Zajedničko za Postojnsku jamu u Sloveniji i Vjetrenicu, pećinu koja se nalazi na rubu Popovog polja u istočnoj Hecegovini, je čovječja ribica.

Osim endemske vrste četvoronožnih slijepih riba prozirne kože koje ih nastanjuju, ove dvije pećine impozantnih razmjera karakterišu i prirodne ljepote i pećinski ukrasi kojima su okićene. U svemu drugom, ove spilje nemaju ništa zajedničko.

Oko jame u Postojni razvijeno je hotelijerstvo, prilazni putevi su savršeni, postoje i dodatni sadržaju zanimljivi za posjetioce. Postojnska jama je uređena čak toliko da znatiželjne turiste kroz hale ove pećine vozi turistički voz. Rezultat svega toga je da ovu pećinu godišnje posjeti nekoliko stotina hiljada turista koji samo za ulaznicu u pećinu plaćaju 17 eura.

Imajući ove podatke na umu nakon posjete Vjetrenici, koja u speleološkom smislu nimalo ne zaostaje za Postojnom, teško je ne povjerovati u priču o "vrijednim Slovencima" i "glupim Bosancima".

Ulaz u Vjetrenicu, čiji su istraženi kanali dugi ukupno više od 6.500 metara, nalazi se sa zapadnog ruba Popovog polja u poslije Dejtona osnovanoj općini Ravne. Iako je Vjetrenica već daleke 1950. godine proglašena spomenikom prirode, u ovoj spilji, za koju udžbenici i stručnjaci kažu da je prva u svijetu po bioraznolikosti, vrijeme kao da je stalo. Ulaz u pećinu, slika koju pamtimo iz prestarih udžbenika "prirode i društva", nije se promijenila.

Umjesto vozića, na ulazu u Vjetrenicu slučajnog prolaznika i turistu dočekaće lanac i katanac.


"Nažalost, ovdje skoro niko ne dolazi. Turiste mogu izbrojati na prste. Uglavnom dolaze ljudi koji su ranije čuli za Vjetrenicu pa oni kontaktiraju mene i onda ja dođem, otključam kapiju i provodam ih", kaže Andrija Lučić, član Speleološkog društva "Vjetrenica - Popovo polje" koji je i jedini čovjek u općini Ravno koji se brine o ovom spomeniku prirode."

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=24068&meni=25


Ali neka skole i dalje vode djecu da obilaze Semirov cirkus...bolje nam i ne treba!

3 comments:

Anonymous said...

sramota!

Neregistrirani said...

Jasta!

Anonymous said...

"Cestitke" svim skolama i drugim institucijama koje posjecuju tkzv. piramidu!

Zahvaljujuci piramidama, moto buducih narastaja izgleda ovako:

VISKOCKE PIRAMIDE = DOMOLJUBLJE I NAPREDAK
VJETRENICKA PECINA = PECINSKI COVJEK I NAZADAK

ORBSEVI = KULTURNA PROSVIJECENOST
COVJECJA RIBICA = KULTURNO SLIJEPILO

SEMIR=BOG I ALAH
ANDRIJA LUCIC= TKO VAM JE TAJ?

ULAZ U PIRAMIDU = PUT KA BOGASTVU
ULAZ U VJETRENICI = ULAZ U PECINU

FONDACIJA "APBPS" = SVIJETLOST NEBESKA

SPELEOLOSKO DRUSTVO "VJETRENICA-POPOVO POLJE" = SPE..., SPELE.... STA TI JE TO, BOLAN NEBIO?!

ATLANTIDA = MAJKA
RODNA GRUDA = J**** TO, DAJ LOVE NA BRZAKA PA DA ZBRISEM PREKO GRANE