Wednesday, October 3, 2007

Vandalizam!

''Piramidaši'' porušili novootkrivene zidove srednjovjekovnog grada Visoki?!?

Stručni tim Zemaljskog muzeja otkrio je više dosada nepoznatih elemenata strukture srednjovjekovnog grada Visoki na brdu Visočica, izjavio je danas za agenciju FENA ekspert Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić.

Sijarić je kazao da se radi o ostacima jedne kule i više drugih objekata. Međutim, naglasio je, nakon završetka jučerašnjih radova nepoznati počinitelji porušili su više novootkrivenih zidova na ovom nacionalnom spomeniku kulture BiH i jednoj od prijestolnica srednjovjekovnih bosanskih kraljeva.

Koordinatori radova iz Zavičajnog muzeja Visoko u kontaktu su s Ministarstvom unutarnjih poslova ZDK-a.

Iako nemaju dokaze tko je počinio ovo vandalsko krivično djelo, s obzirom na ranije pritiske na stručnjake Zemaljskog muzeja, Sijarić kaže da oni sumnjaju na pristalice teorije Semira Osmanagića o postojanju navodne piramide na ovom lokalitetu.

Inače, radove na istraživanju i zaštiti ovog spomenika kulture u potpunosti financira Vlada Federacije putem Federalnog ministarstva kulture i sporta u vrijednosti od 250.000 KM.

http://www.bljesak.info/modules.php?name=News&file=article&sid=51962

5 comments:

Buaka said...

To je samo bilo pitanje vremena poslje one ograde od prosle godine. Di li je sad Jasho da provede istragu u Bijeljini pa da nam objasni kako zida nikad nije ni bilo tu tako da to sto su srusili je u stvari bilo u dogovoru sa vlasnikom parcele, tj. Kulinom Banom.

Anonymous said...

Ovo je odradio neki lokalni kopač nosa, nafuran na Osmanagića. Guruu je ovo anti-reklama, ali će mu biti drago. Kladim se da se neće oglasiti ovim povodom, jer se niti jednom nije oglasio povodom bilo koje prijetnje ili vrijeđanja upućenog na račun bh. stručnjaka. Time prešutno daje podršku vandalizmu i agresivi.

Anonymous said...

Neznam da li je to sa moderiranjem komentara pravi potez.Vec sam i Stu rekao isto. Piramidiote nikada neces uvjeriti u njihove idiotluke!
Njihovi komentari su samo ogledalo nihove jadne inteligencije! Kroz njihove komentare normalni ljudi mogu da se uvjere u ispravnost onoga o cemu pises dok budale ostaju budale sa i bez citanja komentara! Mozda je naivno moje razmisljanje jer nemam toga iskustva kao ostali iz APWR-a ali meni stvarno ne smetaju osim ako su krajnje vulgarni!

Neregistrirani said...

Kad guru i njegov kamerman mogu stajati na samim zidinama i snimati priog o tome kako tu nema "ni kamena na kamenu", onda me ne bi nimalo zacudilo licemjerstvo kojim bi "izrazio zaljenje" i "osudio". Nekim ljudima puno u obraz stane!

@otpor - za sada je to jedini nacin da barem kontrolisem i usporim bujicu.
Brojim vec preko 25 komentara u inboxu koji se ne ticu niceg o cemu mi ovdje govorimo. Nije ovo cenzura u smislu da ne pustam komentare kontra "oponenata" - to ide, nego filtriram ove pacijente koji bi bila prava poslastica za Frojda. Cudan li je i velik svijet mentalnih poremecaja!

Anonymous said...

Nazalost, samo potvrda koliko daleko mogu ici pristalice ublehe, a sumnjam naravno da ce policija uraditi nesto puno na pronalazenju pocinitelja.