Thursday, August 28, 2008

No comment - Cakicevi biseri

Ko mi prevede sta je Gogi ovim htio reci, ima cevape kod faraona od mene! :)

"Plješevica.Eto, sad je to piramida mjeseca. I na to se je lahko navići."


"Šta se sve krije ispod magle?Izgleda, dosta toga.Zašto misliti tako kad je ljepše pogledati „more“ i zamišljati da je Bosna nekada imala more a tajne dubina ostajale su vječite tajne.Ko nam uze more i zašto.Uze ga, a bilo bi lijepo da ga imamo.
Jeste, svako će reći.A, bi li onda imali Moštre, bi li imali istoriju, bi li imali Bosnu.Ne, imali bi samo daleka brda, a ovo što danas zovemo Visoko bilo bi možda negdje drugdje, ali ne bi bilo naše."


"Drvo u prednjem planu je dio istorije, osušeno je.Jednom će iz nekog izdanka niknuti novo kao što niče stari grad.Niče poslije stoljetnog mirovanja u zemlji, vlazi.Jest ruina, ali niče.E , kad niče treba ga i sačuvati, dati mu duh vremena koje nije uspjelo zatrti njegovo značenje.Vidi se kako je mali, a bio je nekad veliki sinonim vremena.Nekako smo zaboravili šta je znaćio i šta danas znaći.Potrudimo se da ga sačuvamo od intelektualnog vandalizma. Kako je krenulo, moglo bi se desiti da ga izgubimo za uvjek."


"A, magle će biti i nestajati.Dolaziće kao budučnost i nestajati kao sadašnjost a u sredini će uvjek ostajati sjećanje."


"Ispod je magla.Kakva simbolika?Dobro je da je ispod, neka nije iznad.Ali, opet upitnost, šta je ispod magle.Pa nestaće. Vidjećemo šta je. Ali, budimo optimisti.Imajmo povjerenje u sebe, samo tako imaće ga i dugi prema nama. Što predstavlja želja da se nešto dokaže ? Ništa, samo volju i strpljenje."


"Zapamtimo 20-08 tekuće godine i za svagda prihvatimo da je to dan po kom su dva bivša brda po imenima ponovo pokazala svoju, ne više željenu, nego stvarnu povezanost.Od kada povezanost traje nije ni bitno, bitno je da postoji i da je dokazana.Nekom će događaj predstavljati simboliku prirode , a nekome praktičnu povezanost bez definisane funkcije. Neka to bude neki značajni dan novog ili starog kalendara koji nismo poznavali ili ga trebamo razumjeti."


http://www.visocko-oko.co.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=767&Itemid=1

No comments: