Monday, August 25, 2008

Još nema službenih informacija o šteti na Kraljevskom gradu Visoki

Stručni tim Zemaljskog muzeja BiH pri kraju je ovogodišnje kampanje radova na Kraljevskom gradu Visoki na brdu Visočica i do sada je otkrivena površina grada 24x17 metara, a kopajući u dubinu eksperti su došli do dna, odnosno do prirodne stijene.

Voditeljica radova Lidija Fekeža izjavila je Feni, kako, nažalost, šteta pričinjena prilikom nedavnog vandalskog rušenja nije sanirana, kao i da još nema službenih informacija niti o ekspertskoj procjeni štete niti o mogućim počiniocima.

U proteklih nekoliko dana nađeno je još novca bosanskih kraljeva, zatim više dijelova natpisa koji su prebačeni u Zavičajni muzej u Visokom, a kasnija analiza će pokazati o kakvim se natpisima radi. U unutrašnjosti grada otkriveni su ostaci velikih ognjišta ili peći, većih od jednog metra.

Fekeža je posebno istaknula način gradnje Kraljevskog grada Visoki, kakav je bio veoma rijedak u srednjovjekovnoj Bosni.Pojasnila je da su spoljni zidovi rađeni na ogromnim kontraforima (podupiračima).

Navela je da će nakon završetka ovogodišnje dvomjesečne kampanje radova, 30. augusta, samo za prikupljanje primarnih podataka o svemu što je iskopano biti potrebno oko dva do tri mjeseca, a te informacije će biti prezentirane u zvaničnom izvještaju.

Radove na Starom gradu Visoki finansira Vlada Federacije BiH u ukupnom iznosu od 250.000 KM.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080825016

3 comments:

Rommel said...

ovo prirosne stjene stavi boldirano i crvenim slovima

Neregistrirani said...

U pravu si. Odradjeno!

Anonymous said...

kako ona to misli:"do dna"? bas je smijesna, zar nije trebala reci "do vrha" ne mozse biti dno na vrhu pirmaide cccc.