Thursday, August 7, 2008

Vandali (opet) razrušili stari grad Visoki!!!!

Vandali razrušili stari grad

Visoki Arheološko nalazište - kraljevski grad Visoki u Visokom noćas je ozbiljno ugroženo vandalskim činom, najvjerovatnije, od strane nepoznatih osoba.

Jedan od stručnjaka koji već neko vrijeme intenzivno rade na ovom nalazištu Mirsad Sijarić, potvrdio je za FENA-u da je šteta ogromna. "Pozvao sam policiju i ovo ćemo dovesti do kraja. Nevjerovatno je da se ljudi ovako odnose prema ovom vrijednom nalazištu", izjavio je Agenciji FENA Sijarić.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080807007



Skandalozno: Vandali napravili neprocjenjivu štetu na Starom Gradu Visoki!!!

Na lokalitetu arheološkog nalazišta Starog Grada Visoki, stručno osoblje i radnici jutros nisu mogli da vjeruju šta su zatekli. Kako se sumnja, organizovana grupa vandala srušila je i trajno oštetila mjesto istraživanja. Konkretno radi se o tzv. bunaru za akumulaciju vode koja se gotovo savršenim metodama tog vremena pročišćavala i kasnije koristila.

Vandali su u bunar bacili veliku količinu kamenja, dok su jedan cijeli glineni zid srušili. Prva mišljenja kažu da to nikako nije moglo uraditi jedno lice, nego samo više njih, radnici čak sumnjaju da se radi i o postavljanju eksplozivne naprave jer je nemoguće ljudskim naporima načiniti toliku štetu.

Arheolog Mirsad Sijarić odmah po izlasku na lokalitet istraživanja pozvao je policiju da izvši uviđaj u 06.53 sati, a ovi su se pojavili u 08.40 sati.

Nakon ove u praksi neviđene situacije prema riječima arheologa Sijariča, kako ističe svojim kolegama će predložiti obustavu radova, koji u Visokom očito nemaju smisla.

Mirsad Sijarić je dao i izjavu za Radio Q koju ćemo uskoro objaviti, slike skrnavljenja pogledajte u sekciji "Foto Korner".

http://www.visoko.co.ba/index.php?subaction=showfull&id=1218118481&archive=&start_from=&ucat=1


Iz foto-kornera visoko.co.ba:













Bojim se da, kao i proslog puta , za ovo niko nece biti odgovoran.

1 comment:

Anonymous said...

Strašno... stvarno strašno....