Saturday, August 30, 2008

Lokalitet Gradina: Pronađeni zubi i ostaci keramike


Ostaci Hercegovaca stari 3.000 godina!

Prilikom ravnanja terena za gradnju kuće radnici iznenada pronašli ostatke iz daleke prošlosti...

Prilikom uređenja terena za izgradnju jedne kuće na kamenjaru lokaliteta Gradina u Blizancima kod Čitluka pronađeno je potencijalno bogato arheološko nalazište, saznaje "Dnevni avaz". Kako su nam ispričali neki od mještana Blizanaca, na toj lokaciji otkrivene su brojne ljudske i životinjske kosti te velike količine razne keramike, među kojima i neke u obliku ćupova.

Naša ekipa jučer je posjetila ovaj lokalitet, gdje smo saznali da su tokom ravnanja terena za gradnju kuće iznenada otkrivene brojne kosti. Prestrašeni da su naišli na groblje, radnici su napustili radove, a žena je navodno odustala i od gradnje kuće na tom području.

- Nedavno smo šetali ovim lokalitetom i uspjeli pronaći veći broj kostiju i keramike. To nas je uistinu zaintrigiralo, pa smo odlučili nekome to prijaviti. Mislimo da se uistinu radi o lokaciji koju hitno i ozbiljno moraju istražiti stručnjaci, historičari, arheolozi - kazao nam je Adnan Tamnik, švedski državljanin, porijeklom s naših prostora.

Enver Imamović, jedan od naših najboljih arheologa i historičara, za "Avaz" je kazao da preliminarno, na osnovu sačuvane keramike, može reći da se radi o grobnici iz arheološkog razdoblja bronza-željezo.

- To je otprilike kraj drugog milenija i početak prvog milenija stare ere, to jest od prije oko 3.000 godina - pojasnio je Imamović. Uvjeren je da se ovdje radi o grobovima nekih od najstarijih stanovnika Hercegovine.

Grobnica tipa tumul

- Radi se o grobnici tipa tumul. Na tijelo pokojnika nabaci se ogromna količina kamenjaili zemlje, pa se stvori humak i do deset i više metara visine. Uz pokojnika se obično stavljao tzv. grobni prilog, a to je najčešće zemljano posuđe, oružje i nakit. Često se zakopavao i njegov konj, ako je riječ o ratniku. Kosti životinja mogu potjecati i od tzv. pogrebnih žrtava. Običaj je bio da se na pokojnikovom grobu zakolje jedna ili više životinja - rekao je prof. Imamović.


http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/mozaik/ostaci-hercegovaca-stari-3000-godina

No comments: