Tuesday, August 12, 2008

Vandali u BiH

Vandali u BiH

Krajem prošle sedmice sve nas je zatekla vijest da su nepoznati počinioci (vandali) porušili ostatke zidina srednjovjekovnog, kraljevskog grada Visoki, koji se nalazi na brdu Visočica.

Ovo nije prvi put da bude oskrnavljen ovaj vrijedni spomenik historije i kulture. Prošle godine desilo se isto to kad je arheološki tim Zemaljskog muzeja BiH počeo s istraživanjima na ovom lokalitetu. Ni prošle godine počinioci nisu pronađeni, a kako stvari stoj i kako naša policija «radi», rezultata neće biti ni ovaj put. Arheolozi kažu da je šteta deset puta veća nego prošle godine.

Policija, kao i obično, čeka da im neko pokaže imenom i prezimenom počinioce, a to je nemoguće i nije posao ljudi koji se bave historijskom naukom, nego je posao policijskih stručnjaka, koji, opet, nemaju veze sa svojim poslom.

Kada smo portparola Zeničko-dobojskog MUP-a Senaida Hasića pitali šta je s istragom koju je policija provela prošle godine nakon skrnavljenja historijskog spomenika, kazao je kako ništa ne zna o tome jer «nema papire pred sobom». Šta, uostalom, znači imati papire pred sobom? Da li to znači da vandali svaki dan skrnave spomenike kulture, pa se policija ne sjeća svih slučajeva?

Kako opisati vadalski čin na brdu Visočica? Zbog čega za ovakve slučajeve kažemo da su vandalski i ko su bili Vandali i da li je nama u BiH potreban Atila Bič Božji? Historija Vandale pamti kao divlja barbarska, germanska plemena koja su došla iz Azije. Oni su preplavili Evropu ostavljajući pustoš oko sebe, pljačkali su i rušili sve pred sobom. Nažalost, takvih je vandala u BiH sve više, a policija i vlasti ne čine ništa da to vandalsko divljanje spriječe.

Mirsada Lingo

Nezavisne novine

12. 08. 2008.

No comments: