Saturday, August 9, 2008

Uce li novinari pravopis?

http://www.magazinplus.eu/viewpage.php?subaction=showfull&id=1218278807&archive=&start_from=&ucat=96&page_id=2&
Velika i mala slova

Velikim početnim slovima se pišu vlastita imena, i to:
...

- imena stanovnika gradova, pokrajina, zemalja, država, kontinenata: Bišćanin, Travničanin, Krajišnik, Bosanac, Amerikanac, Evropljanin, Australijanac;

...

Ostaje samo da se nadamo da ce vec stotinu puta prozvani nepismeni visocki novinari shvatiti da nije sramota ne znati, nego ne pitati, te da ce barem privatno angazovati nastavnika/profesora maternjeg jezika, ako vec nemaju sredstava da placaju lektore za portale na kojima objavljuju svoje skrabotine.

Da nije jadno da jadnije ne moze biti, bilo bi smijesno to sto to ni naziv stanovnika rodjenog grada ne znaju pravilno napisati!!!

6 comments:

Anonymous said...

puno tražiš...

Anonymous said...

Šta ćeš, Neregistrirani, kad čovjek u svom CV-u napiše da mu je otac profesor "physique" (fizike), a da je on "exploring journalist" (istraživački, jelte, novinar...)... Završio za tekstilnog tehničara, a mogu se kladit da mu je marksizam predavao Hodović!

Neregistrirani said...

Zalosno, zalosno - ovo je odgovor koji je stigao na moj mail kritike:

"Još jednom HVALA! Vaša kritika nam je uvijek dobro došla. Mnogo se omaški napravi u žurbi a pravopisi sa ovih prostora nikada nisu usuglašeni. Dobar broj tekstova lektorišu ljudi od struke pa se ipak desi greška."

Ama bar je pravilo o veliko slovu uvijek isto, naucis ga u nizim razredima osnovne. Ako im i za to treba "covjek od struke", neka nikada vise ne kroce u redakciju!

Anonymous said...

Ja rekoh da puno tražiš. Vidiš koja je nauka naučiti i primijeniti pravilo velikog slova.

bhkult

Anonymous said...

Čuj, "pravopisi s ovih prostora nisu usuglašeni", za veliko slovo???? Hahhahahaahha, primitivizma maaaaaaajko, hahahahahaha!!!!

Anonymous said...

Ovi su još dobri kakva nam je Merica.