Wednesday, October 24, 2007

100% piramida!

Evo ga! Konacno dokaz da se u visockoj dolini piramida zaista nalazi najveca piramida na svijetu, jedina u Evropi, u koju mnogi nisu vjerovali, ali od danas Semir Osmanagic moze samo biti ponosan na svoj rad i na tim onih koji su mu bili vjerni do kraja. Da nije bilo njih, nama bi se i dalje citav svijet smijao.

Narocito raduje to da cemo zauvijek izgubiti epitet agresivne i mracne zemlje, jer je dokaz upravo suprotan od svega nasilnog. Radi se o cvijecu. Nicem egzoticnom. Radi se o sasvim obicnim, najobicnijim visibabama!

Dame i gospodo, piramidasi i oponenti, predstavljam vam nepobitni dokaz iz tastature jedinstvenog i neponovljivog dipl.ing.mas. Gorana Cakica, uz malu kreativnu pomoc kolege iz susjedne drzave:

"Čitajući članak gospodina Davorina Vrbančića „Funkcija 2", osjetio sam neodoljivu ushićenost prema njegovoj zamisli. Vrbančić je postavio jednu hipotezu koja ima dosta smisla, stoga sam i iskoristio njegovu skicu „ovlaživača okoline“, odnosno, jednu od pretpostavljenih funkcija piramida.

...

Piramidalni oblici imaju karakteristiku da su im sve četiri strane obasjane suncem. Naš piramidalni objekat ima četiri strane s tim da je jedna radijalna i nema četvrte ivice. Za to postoji realno objašnjenje. U našim mikroklimatskim uslovima sunčanih dana je malo. Uzevši u obzir i tu osobitost i pothlađenost sjeverne strane, moram dati odgovor i na način zaštite sjeverne strane.

Dr. Smailbegović je dao teoriju termalnih anomalija koja je prisutna na našim piramidalnim objektima i koja govori o bržem hlađenju objekata od okolnih prirodnih masiva, kao potvrdu da su naši objekti građeni ljudskom rukom s dosta šupljina unutar objekata. Previdio je mogućnost da se hladi samo plašt objekata a ne cijeli objekat. Jedna interesantna stvar koja se ne može uzeti za bilo kakvu naučnu tvrdnju je naš nekadašnji dječiji odlazak na sjevernu stranu i branje cvijeća. Naizgled obična stvar. Išli smo brati prve cvjetove visibabe kad ih još nigdje nije bilo u dolini.

Zašto navodim branje visibabe a govorim o termalnim anomalijama?
Jednostavno, sjeverna strana, a posebno dio pri vrhu je bila zagrijana iz nekog razloga i pored prirdnog podhlađivanja sjeverne strane. Snijeg je bio dobra izolacija, a rupe koje su ostajale između snijega i zemlje, pune prvog proljetnog cvijeća.

Nelogičnost: prvi cvjetovi na 767 m nadmorske visine kad još ima snijega.
Očito, radi se o nekoj dodatnoj temparaturi koja je prolazila kroz piramidalni objekat i grijala zemlju od nivoa sadašnjeg prilaznog platoa do vrha.

Pomislićemo dimnjak! I jeste dimnjak, ali kakav i zašto?

Situacija na terenu pokazuje neke osobitosti koje zaustavljaju postavku Vrbančića na dostignutom nivou. Vrbančićeva ideja transportuje vlagu i raspršuje u okolinu.

Ja govorim o transportu vlage na sam vrh i njenu kondenzaciju u otkrivenom uređaju, na 767 metara.

Sjeverna strana piramidalnog objekta je oblikovana na specifičan način. Debljinu plašta nismo do sada utvrdili našim istraživanjima."

Citav "konacan dokaz" na http://piramidasunca.ba/ba/index.php?option=com_content&task=view&id=1352&Itemid=26

5 comments:

Anonymous said...

To ti je FLOWER POWER, hahahaahha, ne može čovjek da vjeruje kakve idiotarije ti ljudi ispisuju....

Anonymous said...

Bas htjedoh napisat ovo flower power :D ... btw, ne usudjujem se ni procitat "konacan dokaz". Sta reci, osim "WHOA!!!" :D

Anonymous said...

ovo je za mene previse... smak svijeta je blizu... toliko je besmisleno da ne mogu ni komentarisati...

juce sam imao malo vise vremena da pogledam sta se desava oko piramide, i ono sto procitah i vidjeh me ubi u pojam...

Unknown said...

Nemoj bona lea, sad će leći optužbe da si ti Stul i Irna.

Neregistrirani said...

A da napravimo majice s natpisom "Svi smo mi Stultitia"? :D