Tuesday, October 2, 2007

Pocele su posjete i slikanja!

Načelnik i opštinari obišli kraljevski grad Visoki

Na svoju treću godišnjicu načelnikovanja, Munib Alibegović, Opštinski načelnik Visokog je sa svojim saradnicima upriličio posjetu nekolicini lokacija na kojima je on, sa svojom administraciojom radio u prethodnom periodu. Početak svojevrsne transferzale su bile Ravne, odakle je do Visočice stigao više nego solidno rekonstruisanim lokalnim putem, koji je decenijama bio prohodan samo za najbolja terenska i vojna vozila. Potom lokalitet platoa Visočice, kojeg je jednom finansirao u projektu istraživanja bosanskih piramida, a ubuduće će (vjerovatno) i kao kraljevski grad Visoki. Stoga je na srednjovjekovnom gradu, iz razgovora sa ljudima koji realizuju ovaj projekat, dobio više podataka o stanju stvari, urađenom i planovima za naredni period istraživanja, koji bi po riječima mr. Fakeže mogao trajati, ne manje, od pet godina. I posljednja stanica je bila, dugo godina ruinirana i skoro ne prohodna Ferhatovića ulica, smještena podno Visočice. U sve te projekte je opštinski (ali i kantonalni i federalni) budžet nekoliko godina uložio nemala sredstva. Alibegović je neposredno pred penjanje na Stari grad novinarima rekao:

-Zbog početka radova koje smo imali na pripremi na izradi projektnog zadatka i izradi projekta za arheološka istraživanja,obzirom da su počela preliminarna istraživanja, ja sam sa svojim saradnicima krenuo u obilazak,a krenuli smo putevima koje smo radili u proteklom periodu.Ono što je značajno i bitno je napomenuti da su ovo projekti koji su rađeni od sredstava koja nisu budžetska nego su dobivena s druge strane.Put koji smo radili od Ravana prema Visočici u vrijednosti od 148 000 KM ,sa 80 000 KM je učestovala Vlada Federacije , čini mi se sa 20 000 KM Vlada Ze-do kantona ,18 000 KM SERDA i mislim da su ostatak sredstava učestovali Vispak,Centrotrans,IGM,dijelom Asfaltgradnja. Dio platoa Visočice je završetak ranijih općinskih ulaganja ,koji nije završen jer nisu postojali uvjeti za asfaltiranje dok se nije završio prethodni dio puta.Ovi gore radovi ,na Visočici gdje upravo idemo,su u vrijednosti 250 000 KM,od kojih je 50 000 KM od Ministarstva za obrazovanje kulturu i sport i 200 000 KM od Prostornog ministarstva.Ono što mi sada nastojimo uraditi je da završimo projekat arheoloških istraživanja,jer sve ovo što ćemo gore vidjeti je priprema ovog projekta ,kako bismo mogli potpisati ugovor i barem pripremiti ugovor i uvesti izvodžaća do kraja godine u ovoj budžetsko-finansijskoj godini,znači ugovor od 200 000 KM koji imamo od Prostornog ministarstva.

Mr. Lidija Fakeža, arheolog specijalista za srednji vijek i voditelj ove faze istraživanja grada Visoki je načelniku i njegovim pomoćnicima prezentirala tok radova, mogućnosti, predviđanja i planove daljnjih istraživanja, a nakon toga u mikrofone izgovorila sljedeće:

- Moji dojmovi su izvanredni zato sto smo nali neke elemente za koje se uopšte nismo nadali,međutim moglo se i očekivati jer ipak je ovo bio kreljevski grad.U svakom slučaju,bar za sada mislim, da je on bio veći nego što smo do sada znali.Samo jednom je jedna sonda ovdje iskopala,1976,i ona je pokazala neke parametre,međutim to nije imalo neke veza sa cijelim ovim odbrambenim sistemom.Bilo bi divno da otkrijemo cijeli taj odbrambeni sistem ,eventualno da nađemo palatu koja bi ovdje mogla biti ,i mislim da će ovaj grad biti veći nego što smo očekivali.

Na pitanje čime je to impresionirana posebno, a da te nalaze ili podatke možda nije ni očekivala, mr. Fakeža je kazala:

-Pa nismo očekivali ovoliko zidova unutar samih ovih bedema,jer gdje god zakopamo nađemo nešto.Našli smo kulu,našli smo još ne znamo tačno šta ,silne zidove itd. Što znači da je tu bila građevinska djelatnost mnogo jača i nama potpuno nepoznata.

I sada, kada se već imaju prvi rezultati, šta se može očekivati u budućnosti?

- Prije svega sve je bilo pitanje budžeta,jer se on jako kasno odobrio,pa smo mi bili na drugim zadacima i nismo imali mogućnosti da se bolje pripremimo .Ovo je sada jedna jako dobra priprema za iduću godinu kada ćemo unaprijed napraviti neke poslove i onda doći i raditi čistu arheologiju

kaže nam voditeljica projekta koji je iznedada izbio u sami vrh interesovanja stručnjaka koji istražuju našu prošlost, potvrđujući da je okolina Visokog puno bogatija vrijednotama nego što smo to i pretpostavljali. Bez obzira što nema građanina koji o tome već nešto nije čuo, učio u školama ili saznavao iz usmenih predanja. U neformalnom razgovoru sa ljudima koji vrše pomenuta istraživanja, načelnik Alibegović je obećao uvrštavanje u budžet za narednu godinu. Spominjana je i neka cifra od 10 hiljada KM.

http://www.rtv-visoko.ba/news.php?readmore=553

jos jedan link

3 comments:

Anonymous said...

e... moj komentar nije bio spam:) vidim da čistiš. dođem kasnije...

Neregistrirani said...

Sorry ako ti je komentar mozda obrisan u naletu ciscenja od pogani...objasnjeno je u novom postu zasto.

Bilo vrijeme za deratizaciju i dezinsekciju, bilo s enakupilo gamadi! :D

Anonymous said...

evo ponavljam svoj komentar. rekoh:
a jadni spameri... teško je to kad ti je dosadno u životu...

znači sad će pravi arheolozi otkapati nalaze koji stvarno postoje. baš mi je drago.
nadajmo se da će uskoro doći kraj vašoj noćnoj mori:)