Friday, October 26, 2007

Nece guruov doktorat jos zadugo!

"Nije više moguće ni doktorirati?!

Tek što je usvojen, Okvirni zakon o visokom obrazovanju BiH unio je više pometnje na univerzitetsku scenu nego što je regulirao, kako je bilo očekivano, sve one probleme koji su kočili njezin napredak. Gotovo svi bosanskohercegovački univerziteti pokrenuli su inicijativu za promjenu određenih odredbi Okvirnog zakona o visokom obrazovanju BiH kako bi se izišlo iz apsurdne situacije u kojoj već dva mjeseca nije moguće odobravati teme za doktorske disertacije?!

Naime, kako saznajemo, prema novom Zakonu, dobivanje zvanja doktora nauka mogu proći samo oni kandidati kojima je tema doktorske disertacije odobrena prije usvajanja zakona, a to je 14. august ove godine, dok svi zahtjevi pristigli nakon toga datuma moraju pričekati otvaranje bolonjskih doktorskih studija. Je li treba ponavljati da niti država niti javni univerziteti za takvo što nisu ni kadrovski ni finansijski niti tehnički pripremljeni?!

Rektori univerziteta upozoravaju da, ukoliko inicijativa za promjenu Okvirnog zakona o visokom obrazovanju tek sljedeće godine dođe na dnevni red Vijeća ministara i Parlamenta BiH, u BiH do daljnjeg neće biti novih doktora nauka?! Podsjetimo da se u BiH godišnje oko 150 kandidata promovira u zvanje doktora nauka.

Međutim, valja napomenuti da je krajnje licemjerno što se univerziteti tek sada brinu oko začkoljica Okvirnog zakona o visokom obrazovanju kada su godinama ostajali po strani i šutnjom odobravali potpunu politizaciju uređenja regulative visokog obrazovanja.

To se pogotovo tiče Sarajevskog univerziteta na čijem je čelu trenutno Faruk Čaklovica, a koji je dvije godine hladne glave posmatrao potpuni zastoj u funkcioniranju Prirodno-matematičkog fakulteta: napomenimo da studenti fakulteta nisu za sve to vrijeme mogli biti promovirani u viša zvanja zbog sudskog spora koji se vodio oko namještanja funkcije dekana (slučaj Tanović). Malo prije nego što će Zakon o visokom obrazovanju biti usvojen, spor je zaključen, a novi dekan preuzeo je funkciju.

Studenti su tek početkom ove školske godine dobili mogućnosti apliciranja za magistarske i doktorske teze. Ko će im sada objasniti da će još morati sačekati da završe svoje akademsko napredovanje? Opet i uvijek, zbog javne neodgovornosti i zakašnjelih reakcija. "

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=fok&broj_id=541&tekst_rb=3

No comments: