Thursday, August 7, 2008

Federalno ministarstvo kulture potvrdilo da je devastiran arheološki lokalitet Stari Grad Visoki

Direktorica Zemaljskog muzeja BiH Aiša Softić obavijestila je danas Federalno ministarstvo kulture i sporta da je ponovo devastiran arheološki lokalitet Stari grad Visoki, nacionalni spomenik BiH neprocjenjive vrijednosti i značaja za državu. Resorno ministarstvo Federacije BiH kontaktiralo je arheologa na terenu Mirsada Sijarića iz Zemaljskog muzeja BiH, koji je potvrdio da je lokalna policija jutros posjetila lokalitet i zabilježila događaj, uz napomenu da se radi o devastaciji znatnih razmjera s učinjenom ogromnom materijalnom štetom.

Jasno je da se ne radi samo o materijalnoj šteti i da Vlada Federacije BiH neće odustati od projekta započetog na Starom gradu Visoki, saopćio je Ured za odnose s javnošću Federalne vlade. Nakon što su o svemu obavijestili Federalnu upravu za inspekcijske poslove, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta uputili su se na lokalitet o čemu će sačiniti izvještaj i predložiti mjere zaštite.

Ministarstvo je hitno uputilo pisma Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Federalnoj upravi policije. Sve ove institucije koordinirano će djelovati na sanaciji štete (izvještaj Zavoda za zaštitu spomenika odgovoriće na pitanje je li sanacija i u kojoj mjeri, moguća), i nesmetanom nastavku radova na projektu Starog grada Visoki.

Od Federalne uprave za inspekcijske poslove i Federalne uprave policije očekuje se da, svako iz svoje nadležnosti, poduzmu odlučne korake na otkrivanju i najstrožem kažnjavanju počinioca ili više njih, da podnesu tužbu za naknadu učinjene štete, poduzmu mjere dvadeset četverosatnog nadzora na lokalitetu i tako osiguraju uvjete timu Zemaljskog muzeja za nastavak istraživačkih radova na Starom gradu Visoki.

Ministarstvo partnerstvo očekuje i od općine Visoko, Zavičajnog muzeja Visoko, lokalne policije i općenito, lokalne zajednice. Federalno ministarstvo kulture i sporta i Zavod za zaštitu spomenika odlučni su u namjeri da, u saradnji s ostalim institucijama nadležnim za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara BiH, otkriju i razoružaju one koji iz bilo kakvih pobuda namjeravaju i dalje destruirati ovu zemlju i uništavati njene najveće vrijednosti, kaže se u saopćenju, koje je potpisao federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac.

http://www.visoko.co.ba/index.php?subaction=showfull&id=1218155048&archive=&start_from=&ucat=1



Gradonacelnik Visoko, koliko je do sada poznato, se jos nije oglasio ovim povodom.

Glasnogovornik policije iz Visokog je za emisiju Federacija danas rekao da ce istraga utvrditi da li je u pitanju vandalizam ili posljedica elementarnih nepogoda!

5 comments:

Anonymous said...

Hapsiti Osmanagice.

Neregistrirani said...

Kamo lijepe srece da su u svemu ovome samo Osmanagici oni u koje treba da je uperen prst! Sta cemo sa citavim krugom direktora, ministara, novinara, estradnjaka, "intelektualaca"...?

Anonymous said...

Meni je glavni sumnjivac Čakić i njegov pajdaš Hodović. I prošle godine, kad su počela iskopavanja, čim je malo zaškripalo u suradnji sa stručnjacima Zemaljskog muzeja, tras - neko uništio iskopano.

Čakić prije nekoliko sedmica liže dupe Fekeži, a sad napada Sijarića. Mislim da je kvaka u tome što se dipl.ing. probao uvaliti i u taj projekt pa se sad sveti. Kao što pišete, nije Osmanagić jedino đubre u Visokom.

Neregistrirani said...

Treba pogledati malo sire, sagledati ko je sve na gubitku zbog Starog grada, ne smije se zaboraviti da su neki ljudi toliko povjerovali Semiru da su pozajmljivali i dizali kredite kako bi pokrenuli neki biznis u blizini "piramide", kao i Malezijce koji kupise zemljiste da grade hotele i zgrnu milione na piramidama.

A nije lose ni rastjerati foteljase iz Visokog uoci ublehaske konferencije!

lea said...

Pa ja, rastjerat foteljase, a za svaki slucaj su planirali odvest' ublehase na Vranduk.