Sunday, November 25, 2007

Kreće projekt obnove kraljevskoga grada Bobovca

Federalni ministar okoliša i turizma dr. Nevenko Herceg sa suradnicima održao je radni sastanak u zgradi vlade Federacije, glede „Projekta revitalizacije i valorizacije kraljevskog grada Bobovca i Kraljeve Sutjeske“.

Na sastanku su bili i načelnik općine Kakanj Mensur Jašarspahić, načelnik općine Vareš Hamdo Fatić, te predstavnici Regionalnih razvojnih agencija Sarajevo-SERDA i zeničke REZ, kao i predstavnici nevladinih organizacija. Područje koje je bilo tema sastanka veliki je gospodarsko-turistički potencijal čiji sastavnice tek trebaju biti stavljene u svrhu gospodarskog ozdravljenja.

Uz kulturno- povijesne vrijednosti potrebno je istaknuti kroz izradu projekata koji su naslovljeni na jačanje turizma i prirodne i etnološke vrijednosti regije s proizvodima i rukotvorinama karakterističnim za ova ruralna područja. Uz to, projekti trebaju biti okvir za jačanje turističko- ugostiteljske ponude , te stvaranje ekonomskih preduvjeta za poboljšanje kvalitete življenja.

Pored kreiranja novog kvalitetnog turističkog proizvoda, zasnovanog na principima održivog turizma i gospodarenja prirodnim resursima područja u ove dvije općine, sudionici sastanka suglasni su kako je potrebno inovirati projektni zadatak u smislu stvaranja dokumenta koji je od strateškog značenja, i koji će se moći ukomponirati u Strategiju razvoja turizma Federacije BiH. Dogovorena je izrada Projekta revitalizacije i očuvanja kulturne, prirodne i etnološke baštine Kraljeve Sutjeske i Bobovca, zadnjeg grada bosanskih kraljeva.

Osim toga, projekt će podržati ideju povratka posmrtnih ostataka posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače iz Rima na Bobovac. Završni projekt će prerasti u studiju, u obliku master-plana koji će biti dostavljen vladi Federacije BiH na usvajanje, kako bi se predvidjela financijska sredstva u proračunu za 2008. godinu.

- Projekti u koje su involvirane vladine institucije i institucije civilnog društva zajedničko su opredjeljenje uspješnog gospodarskog rasta i razvoja demokratskog društva, gdje će briga o povijesnim vrijednostima i zaštita okoliša biti moderan temelj razvoja turizma koji ne proizvodi štetu okolišu - istaknuo je ministar dr. Nevenko Herceg.

http://www.slobodnadalmacija.hr/20071125/bih01.asp

No comments: