Thursday, November 22, 2007

Studenti,

Steta sto niste obracali dovoljno paznje na casovima maternjeg jezika! Nepismen covjek, uprkos diplomi i tituli, ostaje nepismen.


Zamjena jata
Na mjestu nekadašnjeg praslavenskog glasa jat danas u standardnome bosanskom jeziku (kao i u hrvatskome) uglavnom imamo ijekavsko-jekavsku zamjenu jata, a u današnjem književnom bosan­skom jeziku imamo reflekse: -ije; -je; -i; -e, na primjer: cijel - cjelina - cio; dio - dijela - djelić; brijeg; crijep - crepovi - crepulja; vrijeme - vremenom; htio - htjela - htijući i dr.

Evo, malo gradiva iz osnovne skole, da vam ne bude previse komplikovano za pocetak: http://www.kozarac.com/Pravopis/pravopis.htm

6 comments:

Anonymous said...

Neregistrirani, ja mislim da te izgube na onom "praslavenski". Previše je to, ba, za upratit.

Neregistrirani said...

Oni svakako nakon svakog "pra-", pomisle "prailirski", pa se nadam da nece odustati od citanja prije kraja recenice. :D

Anonymous said...

Ma oni citaju samo Semkija i Gugijeve tekstove sa puno "slika" i vide "sve na svoje oko"!
neobicno da se piramidioti trude da dokazu da su "studenti" kao anti-studenti foteljasa, a nisu se plaho iskazali u dokazivanju "piramida" ali su do sada uspjesno dokazali da su pametni, skolovani i strucni ljudi protiv Gurua. Bas, zasto?

Neregistrirani said...

Da, i mene zbunjuje sto su studenti (pretpostavljam foteljaskih fakulteta i nauka) pro ublehe, a kontra toga sto, valjda, studiraju. Kriza identiteta u studenata? Izvlakusa/izgovor za izgubljene godine na faksu - ionako ce se ta istorija i sveukupna nauka ponovo pisati? Ko ce znati?

Anonymous said...

To su sigurno studenti Bogoslovije jer da se nalaze u prirodnim ili tehnickim naukama. Vec nakon prve godine bi im bilo jasno sta je Semki.

Neregistrirani said...

A mozda studiraju ronjenje. (http://www.lumuci.org/facolta.php?id_facolta=14) Bice da je to. :D