Sunday, November 11, 2007

Krajnje je vrijeme

Da ekipa koja stoji iza stranice http://www.bhtourism.ba/loc/visoko.wbsp ispravi netacne navode na toj stranici, kao i na engleskoj i njemackoj verziji te stranice:

"Visoko je bilo važan trgovački centar i kao i svi važniji bosanski gradovi imalo je koloniju dubrovačkih trgovaca. Veliki broj karata i pisama napisanih ili registrovanih u Visokom i njegovoj okolici pokazuju važnost uloge ovoga grada u to vrijeme. Danas je to mali industrijski i trgovački gradić.

Ali ovo bi moglo početi da se mijenja sa sasvim novim arheološkim otkrićem koje se desilo u ljeto 2005.godine. Stručni arheolog sa prestižnog američkog univerziteta Huston, Semir Osmanagić, specijalist za proučavanje piramida, tvrdi da je pronašao prvu i jedinu piramidu u Evropu. Za planinu Visočicu, dom srednjovjekovnih bosanskih tvrđava, vjeruje se da je djelo ljudskih ruku, perfektne simetrične strukture zvane piramida. Arheološka iskopavanja daju za pravo ovim tvrdnjama, dok eksperti i mediji iz cijeloga svijeta pomno prate dešavanja vezana za ovo čudesno otkriće."

No comments: