Wednesday, September 19, 2007

Hercegovina

Promocija i afirmacija kulturnog blaga

ČAPLJINA - U povodu sinoćnjeg otvorenja manifestacije Dani europskog naslijeđa, čija je tema ove godine arheologija, jučer je u prostorijama novootvorenog hotela Mogorjelo u Čapljini održana konferencija za novinare. Ova se tradicionalna manifestacija održava u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta, a realizira se u suradnji s Vijećem Europe.

Povod za održavanje manifestacije je, kako ističe ministar Grahovac, jačanje suradnje između Zemaljskog muzeja u Sarajevu, Akademije nauka i umjetnosti BiH, Zavoda za očuvanje kulturne baštine i samog ministarstva. Kao drugi značajni faktor za održavanje manifestacije upravo u Čapljini, ministar vidi u najnovijim istraživanjima bogatog naslijeđa iz ilirskog doba na lokalitetu Desilo, a treći razlog su predstojeći istraživački radovi na lokalitetu u Mogorjelu, koji će biti izvedeni u suradnji s općinom Čapljina.

“Hercegovina je iznimno bogat kraj i obiluje brojnim arheološkim i prirodnim kulturnim dobrima. Ovom manifestacijom trudimo se razvijati svijest o tome kako kulturna dobra nisu samo naša, da ih dijelimo s ostatkom svijeta te se pomoću njih predstavljamo svijetu”, kazao je Grahovac.

Ministarstvo ove godine dodjeljuje i povelje za izniman trud u zaštiti kulturnih dobara naše zemlje. Tako su povelje ove godine dobili arheologinja mr. Snježana Vasilj - za upornost, dosljednost i znanstveno-istraživačku radoznalost, potom načelnik općine Stolac Stjepan Bošković, načelnik općine Čapljina Stjepan Šutalo te Zemaljski muzej BiH za 120 godina vrijednog rada.

Cilj održavanja ove manifestacije je promocija i afirmacija kulturnog blaga naše zemlje, a zadaća joj je promoviranje potrebe za zaštitom kulturnih dobara BiH. Pomoćnica ministra kulture Lidija Mičić kazala je kako je u razdoblju od 2003. do 2007. u HNŽ-u izdvojeno preko 2,5 milijuna maraka za zaštitu više od 35 objekata.

“Na području Čapljine u tijeku je priprema projektne dokumentacije bazilike u Mogorjelu. Nakon toga krećemo s projektom sanacije cijelog antičkog kompleksa i s daljnjim istraživanjem”, istaknula je Mičić.

http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=15324

No comments: