Monday, September 10, 2007

Okoliste

Clanak star nekoliko dana, ali svakako vrijedan pomena, da se vidi kako foteljasi i dalje nista ne rade i trose budzetske novce:

Iako se arheološki radovi na lokalitetu Okolišta izvode već pet godina, financirao ih je isključivo Njemački arheološki institut, dok nijedna domaća institucija do sada nije dala ni marku.

Stručni tim Zemaljskog muzeja pod vodstvom Zilke Kujundžić - Vejzagić nastavio je arheološke radove na izuzetno vrijednom neolitskom nalazištu Okolište, u općini Visoko, koje je prošle godine po ocjeni uglednog njemačkog stručnjaka Johannesa Mullera sa Sveučilišta u Kielu, datoj za magazin Science, proglašeno za jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Europi prošle godine.

Kako je za Agenciju Fena danas izjavila Kujundžić-Vejzagić, radi se o velikom naselju iz razdoblja neolita (mlađe kameno doba) i jednim od najbolje očuvanih neolitskih lokaliteta na području BiH.

U dosadašnjim istraživanjima, navela je ona, ovaj lokalitet se pokazao kao izuzetno bogat, s mnogo pokretnog arheološkog materijala kao što su keramika, glačane sjekire i ostaci stambenih objekata.


Prema dosadašnjim rezultatima istraživanja, na ovom lokalitetu u doba neolita moglo je živjeti oko 3.000 ljudi, ocijenila je Kujundžić-Vejzagić, dodajući kako u novoj fazi istraživanja očekuje još bolje rezultate.

Iako se arheološki radovi na lokalitetu Okolišta izvode već pet godina, financirao ih je isključivo Njemački arheološki institut, dok nijedna domaća institucija do sada nije pomogla ovaj projekat ni s jednom markom.

Projekt, novčano potpomognut isključivo od strane Njemačkog arheološkog instituta proglašen je za najznačajniji u 2004., 2005. i 2006. godini.

Zanimljivo je da je Semir Osmanagić zajedno sa svojom Fondacijom uzvratio udarac njemačkim arheolozima. Tako je svojevremeno izjavio kako je Okolište ustvari «poligon za vježbe» njemačkim arheolozima.

http://www.pincom.info/kultura/opsirnije.asp?ID=50256
http://www.visoko.co.ba/index.php?subaction=showfull&id=1188993172&archive=&start_from=&ucat=10

No comments: