Wednesday, September 26, 2007

Novi spomenici

Komisija je nacionalnim spomenicima proglasila 19 novih dobara. To su nekropola stećaka Mramorje u Međurječju kod Čajniča, nekropole stećaka Lokve i Potkuk u Bitunji kod Berkovića i nekropola stećaka i nišana u Krupcu kod Kasindola.

Na listi su i srednjovjekovna i osmanska tvrđava u Bosanskoj Krupi, prahistorijska gradina, srednjovjekovni i osmanski grad Sokolac kod Bihaća, arheološka područja Lištani i Crkvina kod Livna, nekropola stećaka Maculje kod Novog Travnika te zgrada Zemaljskog i Hadin Ali-pašinog vakufa, Narodno pozorište i zgrada Konak u Sarajevu.Tu su i Repovačka džamija u Konjicu, turbe Malkoča i Skenderpašića u Kopčiću kod Bugojna, crkve Vaznesenja Hristovog i Uspenja Bogorodičinog u Čajniču, Kapetanova kula u Bihaću te mjesto i ostaci graditeljske cjeline Džumanuše (Sinan Čauševa) džamije s haremom, Milosnik (Bušatlijina) džamija s haremom i most na Dumanu u Livnu.

Ugroženi spomenici


Komisija je donijela odluku da historijsku cjelinu - Prahistorijska gradina, srednjovjekovni i otomanski grad Sokolac u Sokocu kod Bihać stavi na listu ugroženih spomenika. U toku su i radovi na projektu zaštite daljnjeg propadanja pravoslavne Crkve sv. Nikole u selu Trijebanj.

link

No comments: