Tuesday, September 18, 2007

Jos malo lazi...

U posjeti su danas bili Victoria Bennetts, Associate Producer, Palin’s New Europe (BBC)
http://piramidasunca.ba/ba/index.php?option=com_content&task=view&id=225&Itemid=26

Za nedjelju je najavljena posjeta ekipe BBC iz Londona na čelu sa Michael Palin-om će pripremiti teren za snimanje dokumentarca o bosanskim piramidama.
http://piramidasunca.ba/ba/index.php?option=com_content&task=view&id=223&Itemid=26

U nedjelju je prikazana prva epizoda novog serijala. Kako mi pise Lea, redovna citateljka bloga:

"Gledala sam emisiju, nigdje ni jednom rjecju nije pomenuo piramide.
Ukratko, emisija pocinje snimkom iz Slovenije sa Julijskih Alpa, zatim ide u Split, na Hvar i onda u BH.
Prvo obilazi Medjugorje, tu mi je bila sega gledati scenu - tip iz “Life of Brian” i ta (sada) zena kojoj se ukazala gospa.
Zatim odlazi u Mostar, tu su prikazali i snimak rusenja Starog mosta, obilazi most, gleda skokove sa mosta, te obilazi mezarje (cini mi se da je negdje u blizini Pozorisne kafane?).
Iz Mostara ide vlakom za Sarajevo, odsjeda u Holiday Inn-u i komentira zivot za vrijeme opsade, sniper alley, boravak novinara u hotelu (najtrazenije sobe one bez pogleda).
Srece Ademira Kenovica koji ga vodi na bozu, setaju Bascarsijom, posjecuje de-minere u okolini Sarajeva (tu mu Damir pokazuje kartu i kako je sve bilo minirano oko Sarajeva), zatim ide u skolu u Trnovu gdje grupa glumaca djeci prezentira opasnost od mina kroz lutkarsku predstavu.
Navece je u nekom restoranu sa Kenovicem i njegovim drustvom, neka zenska Almira (?) pjeva sevdalinku.
Iz Sarajeva odlazi za Dubrovnik gdje srece Edina Karamazova, zatim ga kapetan Neven, part-time opera pjevac brodom vozi za Albaniju. U knjizi je sve to naravno opsirnije, ima i posjeta Kolarevom Tunnel Musem."

Nesto vise o tome: http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/showbiz/showbiznews.html?in_article_id=479095&in_page_id=1773
http://www.theherald.co.uk/features/lastnighttv/display.var.1692136.0.0.php
Kratki video-zapis iz Mostara mozete pogledati ovdje: http://www.bbc.co.uk/palin/about.shtml#1

Link kaze da je gledanost bila 7.5 miliona http://media.guardian.co.uk/overnights/story/0,,2171106,00.html , a "najveceg geo-arhe..", znate vec, nigdje! Ne samo da ih nema u TV emisijama, nego ih nema ni u knjizi, koja je nesto opsirnija.

Sta je rec'? Ili Palin nikad nije ni pomislio da snima u baaaaaaznian piramid vaaaaaliiii ili mozda u najvecoj tajnosti godinu i po priprema taj dokumentarac, u sta sumnjam!


Lei neizmjerno zahvaljujem na sazetku, javljanju i linkovima!
Dodatak originalnom postu, Stultitia mi je skrenula paznju na nesluzbeni blog na kojem pise da
"arheolozi rade prekovremeno kako bi otkrili blaga njihove zemlje (nekada, kako je to slucaj sa bosanskim piramidama, pomalo ocajnicki)".
Dakle, toliko ga se dojmila posjeta Visokom, da ju nije ni spomenuo!

2 comments:

Anonymous said...

Hej Neregistrirani, ovo ti je odličan post! Dodaj samo još i ovu informaciju, sa neslužbenog sajta obožavatelja Michaela Palina:

http://michael-palins-new-europe-fan-blog.blogspot.com/2006/10/michael-palin-and-pyramids-of-visoko.html

Znači, Palin jest bio u Visokom, dao komentar da "arheolozi malo preočajnički trgaju za najstarijim porijeklom", te nakon napisa u britanskim medijima toliko smatrao cijelu stvar značajnom da ju je na kraju izbacio iz serije. BTW, gledala sam i ja tu epizodu u nedjelju, jer sam mislila da će biti nešto iz Visokog, kad ono - šipak!

Neregistrirani said...

Hvala, Stul! Upisano!