Thursday, September 20, 2007

Jaso, Semire, boli li ovo?

"Nemoguće je da naša djeca završe osnovnu školu, a da ne dođu na Srednjovjekovni grad, istakao je prof. Senad J. Hodović, direktor Zavičajnog muzeja u Visokom."

Kako, molim? Zar ce djecu 'ladno provesti pored mjesta gdje se vrsi "najveci geo-arh...whatever!" i odvesti ih na vrh brda i odrzati im lekciju iz foteljaske istorije, one koju treba mijenjati. Pa, onda valjda djeca vise nece ni volontirati, a mozda ih prestanu i dovoziti na skolske izlete. Oooops...ovo bas nije dobra sedmica za Fondaciju - kojoj btw. u posljednjih par dana sve cesce ne radi web-site!

Danasnja vijest, koju ekipa s visoko.co.ba u trenutku pisanja ovog posta jos nije objavila na svojoj stranici:



Počeli arheološki radovi na Srednjovjekovnom gradu Visoki

Nakon što je Federalna Vlada izdvojila 250 000 KM za početak istraživanja i rekonstrukciju Srednjovjekovnog grada Visoki ekipa stručnjaka ispred Zemaljskog muzeja BiH, Zavoda za očuvanje nacionalnih spomenika FBiH, te Zavičajnog muzeja Visoko početkom sedmice stigla je na vrh Visočice.

- Radi se na uklanjaju zemlje i kamenja kako bi se očistila trasa nekadašnjih zidina starog grada sa unutrašnje strane. Potom će se raditi na restauraciji jer nauka ne dozvoljava ostavljanje zidova bez dodatne zaštite, kazala je mr. Lidija Fekeža, arheolog specijalista za srednji vijek. Uskoro se očekuje dolazak geodeta i crtača koji će pripremiti plan zaštite od daljnjeg propadanja.

- Ovaj se grad urušio vjerovatno nekim davnim zemljotresom, od rastinja koje je razvalilo zidove, ali su fragmenti čitave dionice zidova sačuvani. Identifikovan je ulaz gdje je '76. pronađena greda u koju je bio zaboden čuveni visočki srednjovjekovni mač. Sve ide kako treba, ali moramo napraviti pristup Gradu. Nemoguće je da naša djeca završe osnovnu školu, a da ne dođu na Srednjovjekovni grad, istakao je prof. Senad J. Hodović, direktor Zavičajnog muzeja u Visokom.

U konačnici Visoko bi trebalo dobiti rekonstruiran nacionalni spomenik, tvrđavu kojoj su stolovali prvi bosanski vladari. Ostaci kamenih bedema na Visočici svojedoče o postojanju srednjovjekovnog grada. Prvi put se spominje u dokumentima 1355. godine, ali se zna da je bio izgrađen još i ranije. Ovo mjesto, sa kojeg se pruža jedinstven panoramski pogled na Srednju Bosnu, u 12. stoljeću bio je zametak srednjovjekovne države. Tu je sačinjena Povelja Kulina bana iz 1189. izdata Dubrovčanima, kao pismeni garant nesmetane i slobodne trgovine po Bosni.

11 comments:

Anonymous said...

Promace vam Jadrankina skola borilackih vjestina:

Pravu istinu poruke" KAKO NA NEBU , TAKO I NA ZEMLJI" shvatila sam sama, reklo bi se sasvim slučajno. Nedavno gledajući DVD "DREVNE TAJNE KUNG FUA" (škola za majstore borilačkih vještina smještena na najvišem vrhu svete planine WUDANG), veoma me impresionirao podatak da ako je grupa boraca samo posložena u formaciju sazviježđa VELIKOG MEDVJEDA, ona može pobijediti deset puta brojčano jačeg protivnika. Tada sam shvatila što nam to drevna poruka govori tisućljećima.


Chuck Norris

Anonymous said...

Ali meni nije jasno....Zasto je ona u stvari gledala taj DVD?!

Neregistrirani said...

Pustite sad nju, ljudi, ja brinem za Jasu! Nit' se on javlja, nit' visoko.co.ba i dalje ista pise o ovome. Mora da guru jos nije izdiktirao sljedeci clanak!

Buaka said...

Ja ti mogu vec reci naslov:
Semir - najveci strateg u istoriji BiH, zahvaljujuci mudrom zaokretu i trzaju prema starom gradu, isforsirao pomoc ovom bivsem jebalistu...

Anonymous said...

Radel ovi komentari?

Anonymous said...

Chuck Norris
Ha nije promaklo.

http://otpor-stoko.bloger.hr/post/everybody-was-kung-foo-fighting-/425783.aspx

A za Jasu nebrini.Cutce se i on samo da se natankuje inspiracijama. Nije lahko valjat gluposti godinama bez prestanka.
A i repriza staroga vise nepali!

Buaka said...

A nastavak teksta nesto kao:
Lukava bosanska lisica, prepredenoscu velikih vojskovodja od Atile preko Idi Amina do Pol Pota trzajem fotealjsa prema Starom gradu natjerala ih je da krenu sa njegovom obnovom, za koju se od pocetka zalagao, samo drugim, eksplozivnijim sredstvima...

Anonymous said...

I "mi smo oduvijek govorili da su te zidine sami temelji srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva, a zlonamjerni kabinetski naučnici su nam podmetali da smo govorili kako tamo nema ništa".

Hajde Jašo hoš da ti mi sastavimo tekst?!

Neregistrirani said...

I dalje nista! Na stranu sto me Jaso vec brine, ali visoko.co.ba je ovim pokazalo i dokazalo ko je tu pravi gazda! Kakva neprofesionalnost!

R said...

Mozda je Jaso pozurio zgizit sta na Visocici i pripalit jos koju dzoju dok se moze?

Neregistrirani said...

A da nije Jaso otisao u Zadar? :D