Tuesday, August 21, 2007

200 000 razloga zbog kojih drzavni sluzbenici ne bi trebali ici na godisnji

Upravo je dirljivo kako se visocki novinari brinu za stanje starog grada. Malo-malo, pa od silne brige da tih 200 hiljada ne ode u havu, ili bilo gdje drugdje mimo Semira, oni napisu neki pateticni clanak. Ili je to zaista iz ciste brige za kulturnu bastinu? Nesto mi se ne cini da je tako.

Prica:

"Na ime izrade projektne dokumentacije za arheološka istraživanja, konzervaciju i zaštitu starog grada Visoki, nacionalnog spomenika kulture, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, izdvojilo je 200 000 KM. To je potvrdio i resorni ministar Salko Obhođaš, prilikom posljednjeg obilaska geoarheoloških lokaliteta oko Visokog, tokom prošlog mjeseca.

Međutim, vrijeme godišnjih odmora, spora administracija, ali najviše nerad općinskih i federalnih službenika, uzrok su što još nije raspisan konkurs za izvođače radova niti je imenovana komisija za nadzor i odabir. Po ko zna koji put svjedoci smo da kod nas sve može da čeka, jer se vjerovatno ide nekom starom logikom, da „kad je moglo čekati do sada, može još bar mjesec dana“ ili Stari grad Visoki ne može sigurno propasti više već što je propao posljednjih nekoliko stotina godina. Podsjećam, upravo je iznenadna briga domaćih arheologa i stručnjaka za ovaj odavno zaboravljeni trag srednjovjekovne bosanske opstojnosti, uzrokovala zabranu istraživanja na brdu Visočica, za koju istraživač Semir Osmanagić tvrdi da je piramida Sunca.

Kako saznajemo, pćina je tražila da fedearlno ministarstvo prostornog uređenja imenuje svog predstavnika, što još nije učinjeno, ali se nagađa da će tu ulogu dobiti aktuelni direktor Zavičajnog muzeja u Visokom, prof. Senad Hodović koji je odnedavno bivši član Upravnog Odbora Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“."


http://www.visoko.co.ba/index.php?subaction=showfull&id=1187702013&archive=&start_from=&ucat=10&

No comments: