Tuesday, August 21, 2007

Pohvala i kritika

Pohvala

Obnova zgrada od kulturno-historijskog značaja

Obnova fasada na stambeno-poslovnom nizu u Ulici Obala Kulina bana 24 i 26, te na još nekoliko pojedinačnih objekata u gradu počeli su prije mjesec dana. Kako nam je kazao Hamdo Karić, pomoćnik gradonačelnice za komunalne poslove, radove na objektima u Ulici Obala Kulina bana izvodi firma ”Fain inžinjering”.
...
Osim ovih radova na Obali, u toku je i obnova fasade na objektu u Ulici Mudželeti mali na Baščaršiji i, kako ističe Karić, ovi radovi su privedeni kraju.
”Radovi na obnovi fasade izvode se i na objektu Gradine, koji se nalazi na uglu ulica Maršala Tita i Radićeve. Radovi su pri kraju, a u toku su probe na bojenju fasade”, rekao nam je Karić.
...
”Prema projektu obnove fasada na zgradama iz austrougarskog perioda i koje imaju značajnu kulturno-historijsku vrijednost, u planu je da obnovimo i takoreći zatvorimo ovaj niz objekata na Obali Kulina bana, te se nadamo da će svi radovi biti završeni do kraja građevinske sezone”, istakao je Karić.
...
”Raspisan je i tender za obnovu fasade na zgradi Vrhbosanske nadbiskupije. Očekujemo da bi izbor izvođača radova mogao biti završen početkom, a da bi radovi mogli početi sredinom septembra, tako da bi i ova fasada trebala biti obnovljena ove godine”, dodaje Karić.
Za projekat obnove fasada na zgradama od kulturno-historijskog značaja Gradska uprava Grada Sarajeva je ove godine izdvojila milion maraka, dok je Ministarstvo stambenih poslova Kantona Sarajevo izdvojilo 500.000 KM, od čega je 100.000 maraka, prema riječima Hamde Karića, planirano za izradu i pripremu projektne dokumentacije za obnovu fasada koje su u planu da se rade naredne godine.

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=51252&Itemid=48


Kritika

Šaranje ćuprije

Višegradski most Mehmed-paše Sokolovića, kulturno-istorijski spomenik koji je 28. juna uvršten na listu svjetske baštine UNESKO-a, ponovo je na meti vandala, koji su je obilježili grafitima.
S obzirom na to da je stara višegradska ćuprija skoro 15 godina neosvijetljena, jer su od 24 predratne svjetiljke ispravna samo dva reflektora, koji ovo monumentalno zdanje osvjetljavaju samo s dvije obale, pod okriljem noći nepoznata lica su ispisala grafite, čak i na tabli na kojoj piše da je to zakonom zabranjeno i kažnjivo.

Na omiljenom sastajalištu Višegrađana i turista, gdje se održavaju brojne kulturne, sportske i turističke manifestacije, na sofi ćuprije na Drini, ovaj put su vandali napisali dva grafita, dok su jednim "ukrasili" zvaničnu tablu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kulture BiH.
S pravom se očekuje da će policija i istražni organi u Višegradu pronaći počinioce ovog vandalizma za koje je, kako stoji u tekstu na pomenutoj tabli, predviđena kazna zatvora do jedne godine dana, prema krivičnom Zakonu RS.

Višegrađani negoduju zbog sve češćeg ugrožavanja spomenika naše i svjetske kulturne baštine, čiju će rekonstrukciju uskoro da finansira Turska vlada.

Ranije, u više navrata na višegradskoj ćupriji su ispisivani grafiti, koje su komunalci teškom mukom i specijalnim hemijskim srestvima jedva izbrisali, a početkom ove godine zabilježeno je i oštećenje njene kamene ograde.

http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=4&vijest=3623

(podsjecanje: http://www.sarajevo-x.com/clanak/070628028)

No comments: