Wednesday, August 22, 2007

Vjetrenica

Dugo vec pratim desavanja u vezi s Vjetrenicom. Ovih dana se odrzava kamp i danasnje vijesti su zaista sjajne.

Pronađena nova životinjska vrsta

22.8.2007. – Nova životinjska vrsta pronađena je jučer tokom istraživanja u Vjetrenici, što špilju dodatno učvršćuje na prvom mjestu biodiverziteta u svijetu.Organizam koji je pronađen na jednoj padini ilovače oko 1700 metara od ulaza još nije određen, ali se zna da pripada podrazredu dvojenoga (diplopoda), unutar skupine stonoga, i potpuno je prilagođen životu u podzemlju.
Voditelj biospeleoloških istraživanja mr. Roman Ozimec rekao je da stručnjaci bez laboratorijskog promatranja nisu sigurni je li to novi organizam samo za Vjetrenicu ili za znanost uopće.

Ovim nalazom Vjetrenica broji 92 životinjske vrste prilagođene životu u podzemlju, ne računajući pet vrsta oligoheta koje se nalaze na istraživanju i opisivanju kod talijanskog stručnjaka. Ukupan broj svih životinjskih vrsta u Vjetrenici doseže ravno 200. Među njima je 37 protista i 163 životinje, a unutar njih 49 kopnenih podzemnih životinja (troglobionata) i 43 vedene podzemne životinje (stigobionata).

O viskom stupnju ednemizma govori činjenica da je u Vjetrenici pronađeno 14 vrsta koje nisu zapažene nigdje više u svijetu, a oko 35 samo još na području sliva Trebišnjice. Vjetrenica je biološki jedna od najistarženijih pećina na svijeta, o čemu svjedoči podatak da u njoj prvi put pronađeno i za znanst opisano čak 37 vrsta.

Novu dvojenogu zapazio je dr. Ivo Karaman, profesor biologije iz Novog Sada, koji je zajedno s grupom međunarodnih stručnjaka koji istražuju na području Trebinja jučer posjetila Vjetrenicu. Ivo Karaman unuk je Stanka Karamana rođenog u Sarajevu (1889-1959) utemljeitelja Biološkog instituta u Dubrovniku, čija obitelj u četiri generacije broji više od 10 biologa, od kojih neki uživaju svjetsku slavu. Jedan od njih je i Gordan Karaman, koji je sudjelovao u nekoliko ranijih kampova Vjetrenice.

http://www.vjetrenica.com/

No comments: