Monday, August 27, 2007

Rusenje


Tekija u Blagaju: Kameni most preko rijeke Bune mora biti uklonjen

24SI - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika kulture BiH, podnijela je krivičnu prijavu protiv Senada Čomora koji je na Tekiji u Blagaju izgradio kameni most preko rijeke Bunice.

S obzirom da je područje blagajske Tekije pod nacionalnom zaštitom kada je riječ o kulturno-historijskim objektima na području HNK-a, te da je spomenuta ambijentalna cjelina u prvoj zoni zaštite spomenika, Senad Čomor počinio je krivično djelo oštećenja spomenika kulture i u skladu sa zakonom most će morati biti uklonjen.

Senad Čomor investitor je izgradnje mosta koji je napravljen od betona i pokriven kamenim pločama, ali i vlasnik ugostiteljskog objekta koji se nalazi na drugoj obali rijeke Bune, te je po svemu sudeći odlučio graditi prelaz preko rijeke da bi gosti lakše mogli doći do njegovog objekta.
Prirodno graditeljska cjelina blagajske Tekije na Buni proglašena je nacionalnim spomenikom u decembru 2003. godine i nalazi se pod najvećom zaštitom države BiH, a treba podsjetiti da je još 1952. godine proglašen spomenikom prve kategorije.

Investitor je, tvrdi Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na izgradnji betonskog mosta sa kamenim pločama i to u prvoj zoni zaštite direktno pristupio promjeni pejzaža tekije i neposrednog okruženja što doprinosi uništenju korita rijeke Bune.

Kako saznajemo još prije dva mjeseca Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika kulture BiH, održala je sastanak u Mostaru kako bi se odlučilo o slučaju izgradnje betonskog mosta u Blagaju, a naš izvor tvrdi da federalna inspekcija i članovi tima Komisije često borave na području Mostara i šire regije kako bi se na licu mjesta i po dojavama lično uvjerili u kršenje zakonske regulative kada je riječ o zaštiti kulturno-historijskih objekata.


http://www.24sata.info/7292

No comments: