Monday, August 20, 2007

Cekajuci Godoa

http://prevara.bloger.hr/post/cekajuci-mrtvu-liniju-/402186.aspx
http://resistanve.blog.co.uk/2007/08/17/a_onda_i_molba~2824111


Krivicni zakon Republike Srbije

Iznuda

Clan 180.

(1) Ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist, silom ili ozbiljnom pretnjom prinudi drugog da nešto ucini ili ne ucini na štetu svoje ili tude imovine, kaznice se zatvorom od šest meseci do pet godina.

(2) Ako je delom iz stava 1. ovog clana pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu koji prelazi 220.000 novih (do 10/02) 850.000 dinara, ucinilac ce se kazniti od jedne do deset godina.

(3) Ako je delo iz st. 1. i 2. izvršeno organizovano, organizator i neposredni izvršilac, kaznice se zatvorom najmanje pet godina.

www.mtaki.hu/docs/cd2/Szerbia/Krivicni_zakon_Srbije.pdf



Krivicni zakon Republike Hrvatske

Ucjena

Članak 141.

Tko u namjeri da sebi ili drugom pribavi protupravnu imovinsku korist zaprijeti drugom da će protiv njega ili njemu bliskih osoba otkriti nešto što bi njihovoj časti ili ugledu škodilo i time ga prinudi da nešto učini ili ne učini na štetu svoje ili tuđe imovine, kaznit će se zatvorom od tri mjeseca do pet godina.Ugovaranje nerazmjerne imovinske koristi

Članak 142.

(1) Tko daje novac ili druge potrošne stvari na zajam i pritom ugovori nerazmjernu imovinsku korist, kaznit će se.zatvorom do tri godine i novčanom kaznom.
(2) Kaznom iz stavka 1.ovog članka kaznit će se i tko se neovlašteno u većem opsegu bavi davanjem novca ili drugih potrošnih stvari na zajam i pritom ugovori imovinsku korist.
(3) Tko za uslugu koju učini nekoj osobi primi ili ugovori za sebe ili drugog nerazmjernu imovinsku korist, iskorišćujući njezino teško imovinsko stanje, teške stambene prilike, nuždu, nedovoljno iskustvo; lakoumnost ili nedovoljnu sposobnost rasuđivanja, kaznit će se zatvorom do pet godina i novčanom kaznom.

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1993/0574.htm

No comments: