Thursday, August 23, 2007

Seranica kuca - Banjaluka

Nema veze s "projektom", ali moram negdje istresti huju.


Jako, jako me ljute ovakvi tekstovi!

Spomenik na koljenima

Šeranića kuća, objekat vrijedne arhitekture u Srpskim toplicama, koja se nalazi na zvaničnoj listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, godinama stoji potpuno devastirana i u ruševnom je stanju.

Prema nekim najavama Šeranića kuća bi trebalo da bude renovirana, a novčanu pomoć za njenu sanaciju obećao je američki ambasador u BiH, Daglas Meklheni, prilikom nedavnog obilaska lokaliteta Ferhat-pašine džamije čija obnova je u toku.

Kuća Šeranića obuhvaćena je i desetogodišnjim Planom sanacije, rehabilitacije i zaštite spomenika kulture koji je Skupština grada donijela u julu 2004. godine. U upravi grada navode, međutim, da u ovoj godini neće biti izdvajanja sredstava za njenu revitalizaciju.

- U 2007. godini Grad nije planirao sredstva za obnovu ovog objekta, pošto zbog ograničenih mogućnosti u budžetu nisu planirana značajna sredstva za rehabilitaciju kulturno-istorijskog nasljeđa – kažu u upravi grada.

Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske uradio je elaborat o stanju Šeranića kuće.

- Analiza je pokazala da je stanje kuće izuzetno loše i da ima mnogo oštećenja – kaže arhitekta Zavoda, Milijana Okilj.

Ona navodi da je kuća u privatnom vlasništvu i da Zavod tu ne može učiniti ništa, osim što može ukazati na njeno stanje, što je i urađeno izradom elaborata.

- Ako bi došlo do obnove, potrebno je da se vrate svi predmeti koji su nekada bili u kući kako bi joj se vratila autentičnost. Obnova bez vraćanja starina ne bi imala pravi smisao. Jer, ta kuća je upravo zbog svog enterijerskog sadržaje predstavljala posebnu vrijednost kao primjer sačuvane kulturno-istorijske baštine ovog kraja – objašnjava Okiljeva.

Šeranića kuća je objekat koji je nastao u klasičnom turskom periodu, vjerovatno početkom 18. vijeka, da bi se na austrougarskoj karti 1880. godine našao ucrtan kao masivan s većim dvorištem i okolnim pomoćnim objektima, istorijski su podaci Zavoda o ovom objektu.
http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=10&vijest=3730


Ljute me, jer ne provjeravaju ni osnovne informacije koje stave u tekst, kao sto je ona da je Komisija odluku donijela 2003, a ne 2004.

Ljute me, jer po ovom tekstu mozemo zakljuciti da je jedino vlasnik objekta prepreka za pokretanje bilo kakvog projekta, sto je u krajnju ruku neukusno s obzirom na to da je ta porodica prognana iz Banjaluke i muce ih i vece brige od ove, a uvijek su izrazavali zelju za tim da kuca dobije prijasnju ljepotu.

A najvise me ljute, jer zaboravljaju spomenuti da je neki dosljak u taj grad, jos 1992. u tu kucu smjestio svoje konje i godinama ih tu drzao!

Sad, ja “necu politku u moju butigu”, ali cinjenice su cinjenice i ne smiju se zaobici!


Stanje sadasnje*:



Edit:
pronadjoh pricu o istoriji Seranica: http://www.sanskimost.com/index.php?option=com_content&task=view&id=78&Itemid=2%20-%2051k

* Skljocalici, mojoj virtuelnoj poznanici, opet zahvaljujem sto mi je dopustila da postavim njene fotke ovdje.

No comments: