Saturday, August 18, 2007

Vlada odrijesila kesu - konacno!

Vijest od prije par sedmica:

Novac stiže u 24 ustanove

Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici donijelo je odluku o rasporedu 2.625.000 KM kojim će se finansirati 24 kulturne institucije od značaja za BiH.
Odluka o rasporedu budžetskih sredstava iz programa posebne namjene kojim se finansiraju kulturne institucije od značaja za BiH u 2007. godini donesena je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, a za njenu realizaciju zadužena su ministarstva finansija i trezora i civilnih poslova.

U Kabinetu ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića jučer je potvrđeno da bi najavljena sredstva trebalo da budu operativna naredne sedmice.
Iz Novićevog kabineta su objasnili da će odluka o finansiranju ove 24 institucije odmah biti proslijeđena protokolu, te da je potrebno da je potpiše predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Polovinu ovog novca dobit će sedam kulturnih institucija od značaja za BiH koje su u tom kontekstu pominjane proteklih godina (Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteka BiH, Umjetnička galerija BiH, Nacionalna i univezitetska biblioteka BiH i Biblioteka za slijepa i slabovida lica BiH), dok će ostatak sredstava biti proslijeđen kuturnim ustanovama čiji su programi, prema procjenama nadležnih, također od značaja za državu.

A drugi izvor prenosi da su, izmedju ostalih, novac dobili:

Zemaljski muzej BiH dobio 718 hiljada 800 maraka, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH 596 hiljada 720 maraka, Umjetnička galerija BiH 192,5 hiljada maraka, Istorijski muzej BiH 154 hiljade maraka, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 115,5 hiljada maraka, Biblioteka za slijepa i slabovida lica BiH 96 hiljada 240 maraka, a Kinoteka 96 hiljada 240 maraka.

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=12410&meni=15
http://glas.cms-go.com/498/2726.html

No comments: